армиран бетон в съвременното еко синьо

Преди около 20 години всички не бяха добре да говорят с все по-нарастващия брой бетонни сгради и разпространението на "бетонна пустиня". Днес е засилен бетон от най-важните и най-използваните строителни материали в Германия. Бъдещите еко-къщи също са направени от армиран бетон?

Стоманобетонът като по-малко екологичен строителен материал

Предупредителните думи срещу непрекъснато нарастващата бетонна пустиня мълчат от десетилетия, а стоманобетонът сега е най-важният и най-широко използван строителен материал в Германия - и досега.

  • Прочетете също - повреда на стоманобетон
  • Прочетете също - стоманобетон и неговите свойства
  • Прочетете също - стоманобетон в строителството на къщи

Съществуват обаче опасения относно екологията на стоманобетона. Експертите не виждат бетона като истински екологичен строителен материал на бъдещето - поне досега.

Производството на цимент, след няколко милиарда тона в световен мащаб, е вторият по големина производител на CO2 след изгаряне на изкопаеми горива. Освен това при производството на цимент се отделят много вещества, които, особено в големи количества, са всичко друго, но не и безвредни за нашата околна среда.

В допълнение, около 12% от годишната производствена стомана в Германия като строителна стомана е равна в сградите. Отново има екологична проблемна област. От стоманобетон като екологичен строителен материал все още не може да бъде споменат.

Нови разработки в областта на строителните материали

Модерни, новоразработени композитни вещества като текстилен бетон, състоящ се от тънки високопроизводителни тъкани, които заместват подсилващите стоманени и стоманени влакна, които могат да направят и без класическа армировка, вече има много по-близо до бъдещето.

В техническите университети в момента се изследват на циментови оръжия, както и в Tu Darmstadt. Там се опитвате да постигнете същата сила с възможно най-малко цимент, както при конвенционалния бетон. Екоиземки се нарича нови разработки. Въпреки това - без цимент не е възможно в края.

Много интересна алтернатива, която също беше с доста ниско съдържание на цимент, беше преоткрита преди няколко години: дървен бетон. В края на краищата, панели вече са били построени с него веднъж, в ГДР през 70-те години. Не много, но толкова много, че човек би могъл да придобие постоянно добри преживявания с него. Тъй като обаче трябва да бъде натиснат, той е подходящ само за сглобяеми бетонни части. Досега обаче той е бил използван само за гнездене на кутии. Но той очевидно има най-голям потенциал за екологичен и устойчив бетон на бъдещето.

Следователно нашите бъдещи къщи със сигурност няма да бъдат построени от стоманобетон, който не е много екологичен - а от модерен, високоефективен бетон. Но определено от бетон.