Разрязване на стоманения кабел - какъв е най-добрият начин да го направите?

Тъй като известен шведски производител на мебели от няколко години окачва завеси на стоманени въжета, много домакинства отчаяно търсят начин да съкратят тези стоманени въжета. Прочетете тук за какво да внимавате и кои инструменти са подходящи.

Съкратете стоманения кабел

Диаметърът на стоманените кабели, които се използват най-вече за битови цели, обикновено е доста малък. Рядко се срещат телени въжета с диаметър над 5 mm. Изборът на инструменти за чисто изрязване все още е доста разнообразен, но все пак има няколко неща, които трябва да се вземат предвид

  • Прочетете също - Пролетна стоманена тел
  • Прочетете също - рязане на стомана - какви опции има?
  • Прочетете също - Напрежение на стоманения кабел - как работи?

Възможни проблеми при рязане на стоманени кабели

  • летящи искри
  • отворени, изтъркани краища
  • корозия

летящи искри

Ако искате да отрежете стоманения кабел чрез рязане, трябва да обърнете внимание на летящите искри. Това се отнася и за режещи дискове, които могат да се закрепят върху мултиинструмент. Летящите искри могат да бъдат много опасни и да представляват голям риск от пожар.

Отворени, изтъркани краища

Стоманените кабели са склонни да се износват на интерфейса. С течение на времето стоманеният кабел продължава да се разтваря от интерфейса. За да се избегне това, препоръчително е просто да спойкате краищата след разрез.

корозия

С въжетата от неръждаема стомана винаги трябва да помните: Ако неръждаемата стомана влезе в контакт с по-малко благороден тип стомана или с така наречената черна стомана, тя може да ръждяса! Този факт често се пренебрегва. Когато избирате инструменти, определено трябва да обърнете внимание на този факт, тъй като след това корозията може да се разпространи по целия стоманен кабел.

Инструменти за рязане

За да прорежете стоманения кабел, можете да използвате много прости инструменти, особено с малки дебелини. Все пак гореспоменатите съвети винаги трябва да бъдат спазвани. Са подходящи:

  • Странични ножове или болтове
  • Ножовка
  • малки режещи дискове (напр. на мултиинструмент)

Странични ножове или болтове

Тези прости инструменти обикновено са достатъчни за малки дебелини на въжето. Може обаче да се наложи да използвате някаква сила.

Ножовка

За да прорежете въже в желана точка, то трябва да бъде затегнато в тиска и докато дърпате, да отпилите точно зад тигела.

Малки режещи дискове

Тук също се изисква затягане. От съществено значение е да внимавате за летящи искри и да вземете предпазни мерки!

Съвети и трикове Съществуват и специални резачки за телени въжета, които улесняват малко работата. Можете да ги получите от около 30 EUR в магазините.