стоманен лъч заваряване - какво трябва да обърнете внимание?

Заваряване е вид на свързване за всички стоманени компоненти. В тази статия можете да прочетете подробно на какво трябва да обърнете внимание при заваряване на стоманени носачи и кои специални разпоредби могат да се прилагат при заваряване.

Заваряемост на стоманата

Не всяка стомана може да бъде заварена без никакви проблеми. Това важи и за стоманени носачи. За производството на стоманени носачи обикновено се използват видове стомана с добра склонност към заваряване, но в отделни случаи може да има ограничения.

  • Прочетете също - стоманени греди за терасата
  • Прочетете също - Ограждане в стоманени греди - за какво да внимавате?
  • Прочетете също - завинтване на стоманени носачи - за какво да внимавате?

За да бъдете сигурни, трябва да потърсите съответния клас стомана, като използвате номера на материала, за да можете да проверите за съществуващи ограничения за съответния клас стомана.

Основни изисквания за заваряемост

По принцип заваряемостта на стоманите се определя от съдържанието на въглерод и така наречения въглероден еквивалент. За да се получи въглероден еквивалент, всички компоненти на сплавта се претеглят съответно и се сумират. Стойността, която произтича от това, има същото значение за заваряемостта като съдържанието на въглерод в нелегирана стомана.

По принцип границата за добра заваряемост без ограничения е съдържание на въглерод (или въглероден еквивалент) от 0,22%. Обикновено заваряването все още е възможно до съдържание на въглерод около 0,3%, но то трябва да бъде предварително загрято или да се освободи от напрежението. Освен това заваряването е възможно само с ограничения и много подготвителна работа.

Ограничения за поцинковани стоманени греди

Галванизираните стоманени лъчи не могат да бъдат заварени, когато се използват за пренасяне на конструкции! Това е недопустимо според DIN, защото капацитетът на товара може да бъде засегнат от.

Основни изисквания за заваряване поцинковани превозвачи

Тъй като цинков слой представлява защита срещу корозия на превозвача, са необходими специални мерки преди заваряването:

  • Цинковият слой трябва да бъде напълно заземен преди заваряване на заварката (в противен случай корозията заплашва в завалянето)
  • Защитата на корозия трябва да бъде възстановена на заваряването на заваръчната точка изцяло (също така регулира DIN)
  • При шлифоване на цинков слой никоя част от носителя с желязо-съдържащи шлифовъчни чипове може да влезе в контакт (също корозионна риск)

За възстановяване на цинковия слой след заваряване, цинковите пасти и цинковите спрейове са подходящи.

Съвети и трикове За заваряване на нисколегирани или нелегирани стомани, MAG заваряването, процес на дъгова заварка, в много случаи е много полезен процес, който е подходящ за много цели.