Прахосмукачката смърди - какво да се прави?

Лошите миризми от прахосмукачката не са необичайни. Причините за това могат да бъдат различни. Можете да прочетете подробно в тази статия какво трябва да носи отговорност за затлъстелите миризми при вакуумиране и как да премахнете тези причини.

Причини за образуване на миризма

  • Миризми от новото устройство
  • Прегряване и задушаване на части
  • чанти се изпразват твърде рядко
  • запушени филтри
  • Влага вътре
  • Прочетете още - Правилната прахосмукачка за ламинат и паркет
  • Прочетете също - прахосмукачки и тяхната функция
  • Прочетете също - прахосмукачка и отрицателно налягане

Миризми от новото устройство

Новите устройства могат да излъчват неприятни миризми през началния период на работа. По правило обаче тук се появяват само прозрачни пластмасови миризми, евентуално дори двигателят може да мирише леко обгорен в началото (масивните миризми на горене обикновено показват повреда, което може да се случи и при новите устройства).

Прегряване и задушаване на части

Ако прахосмукачката на по-стари устройства прегрее и отделните части се нагреят толкова много, че започват да се задушават, това може да е причина за неприятни миризми. В повечето случаи обаче човек винаги разпознава леко изгорял компонент в възникващата миризма. В този случай трябва да започнете да търсите причината за грешката.

Чантите се изпразват твърде рядко

Далеч най-честата причина за лоши миризми при прахосмукането са твърде рядко изпразнени или сменени торбички за прахосмукачки. Чанта за прахосмукачка трябва да се подменя най-малко на всеки 6 - 8 седмици, тя трябва да се подменя след максимум 12 седмици.

Заедно с мръсотията, бактериите и органичните вещества също попадат в торбата на прахосмукачката. След няколко седмици микробите започват да се размножават и разлагат органични вещества. Миризмата може да се разпространи навсякъде в прахосмукачката и може да проникне навън, докато вакуумира.

Дори и с прахосмукачки без торба, трябва да се уверите, че контейнерът за събиране се изпразва често и от време на време да го почиствате старателно с топла вода и малко оцетна есенция.

Запушени филтри

Запушените филтри са подобен проблем на торбичките за прахосмукачки, които не се сменят често. И тук могат да се разпространят микроорганизми и органични вещества, които след това са отговорни за лошите миризми. Отстраняване: редовно почистване на филтъра.

Влага вътре

Ако влагата (за остатъци от напитки) се всмукват заедно с мръсотията, влажната среда ускорява значително в много процеси на разлагане и бактериална пролиферация. В този случай само незабавното задълбочено почистване помага.

Съвети и трикове правят най-добре навика да почиства прахосмукачката с всяка промяна на чанта за пълнота. Това осигурява хигиена, свобода на миризма и също така получават засмукваща сила на прахосмукачката.