Прахосмукачка: Колко вата?

Както при много устройства, стойностите на производителността винаги се рекламират силно. Това важи и за прахосмукачките: високите мощности имат за цел да убедят потребителите да купуват. Колко важна е мощността всъщност и кои важни ограничения трябва да знаете, ще научите в тази статия.

Мощност и засмукване

Общата мощност на електрическо устройство винаги се измерва във ватове. Колкото по-голяма е мощността, толкова по-голяма мощност може да осигури технически устройството. Това обаче не означава непременно, че качеството на работата, извършена от устройството, ще бъде по-високо при по-високи мощности.

  • Прочетете още - Правилната прахосмукачка за ламинат и паркет
  • Прочетете също - прахосмукачки и тяхната функция
  • Прочетете също - прахосмукачка и отрицателно налягане

Разследвания при прахосмукачката

От 70-те години насам в тестовете за сравнение на прахосмукачките редовно се установява, че всмукателната сила на прахосмукачката и качеството на почистването не винаги са свързани с неговата мощност.

Въпреки това се рекламират особено високи мощности и високите мощности се използват като доказателство за висока всмукателна мощност. Големите числа просто правят впечатление.

Ограничения на ЕС

Комисията на ЕС издаде двуетапни ограничения за прахосмукачките. От една страна, мощността беше ограничена (с цел намаляване на консумацията на енергия по екологични причини). От друга страна са направени и задължителни спецификации за всмукателната мощност на прахосмукачката, към които производителите също трябва да се придържат въпреки по-ниската мощност.

Максимално разрешена мощност

валиден от спецификацията
Септември 2014 г по-малко от 1.600 вата, не повече от 62 kWh годишно (при средно използване)
Септември 2017 г по-малко от 900 вата, не повече от 43 кВтч годишно (при средно използване)

Всмукателна мощност

Определен капацитет за задържане на прах е в сила за новите прахосмукачки от 2014 г. С втората стъпка от въвеждането през 2017 г. това изискване също беше увеличено отново.

Измерени стойности септември 2014 г. септември 2017 г
Попиване на прах върху твърди подови настилки поне 95% поне 98%
Вземане на прах върху килими поне 70% поне 75%

Спецификациите се отнасят за всички нови прахосмукачки, предлагани на пазара и се проверяват със съответните стандартни методи за измерване.

Съвети и трикове Класът на почистване на прахосмукачка също представлява интерес за купувачите. Той позволява да се сравняват ефективността на почистване на отделни модели и по този начин помага да се избере достатъчно мощен модел (въпреки по-ниската мощност). Класовете варират от A до G, като A показва най-доброто почистване. Клас се определя отделно за килими и твърди подове.