Запечатване на камъни и как това може да се направи

Камъкът е много здрав материал, но също така е много податлив на замърсяване или проникване на течности. За да предпазите каменните повърхности от външни влияния, можете да ги запечатате или импрегнирате с подходящи средства.

Кога да запечатате каменни повърхности

Каменните повърхности могат да изглеждат много приятно, но само ако са били адекватно защитени от външни влияния като неблагоприятни метеорологични условия. Терасовите плочи или паветата, например, често са запечатани или импрегнирани, за да затворят адекватно отворените пористи структури на повърхностите. Запечатването или импрегнирането ви дава редица предимства:

  • Прочетете също - цени за основни камъни
  • Прочетете още - Професионално полагане на ценни плочи от естествен камък
  • Прочетете също - обяснени са цените за естествени павета
  • Петната се отстраняват много по-лесно
  • Течностите вече не могат лесно да проникнат
  • повърхностите се почистват по-лесно
  • Водораслите и мъхът вече не се утаяват

Печатът и как работи

Печатът е като вид защитен щит, който лежи върху каменната повърхност и го запечатва напълно. По този начин уплътнението има напълно различен ефект от импрегнирането, което също има отблъскващ мръсотията ефект, но остава пропускливо за водни пари. Запечатаните повърхности обикновено се почистват много лесно. За разлика от импрегнирането, свойствата на повърхността се променят значително. Например, може да се създаде лъскава повърхност, ако уплътнителят има подходящите свойства.

Как да запечатаме каменната повърхност

На първо място се изисква цялостно почистване, за да не останат мръсотия и прах под запечатаната повърхност. Също така трябва добре да премахнете зелените отлагания. Също така е важно повърхността да е абсолютно суха. Ако районът е навън, трябва да го запечатате, когато не се очаква дъжд. Също така трябва да се уверите, че външната температура е достатъчно висока. Подходящи са уплътнения на основата на епоксидна смола или на дисперсионна основа. Като алтернатива можете да използвате и специални агенти с така наречения нано-ефект, които правят повърхностите водоотблъскващи.

Как да нанасяте уплътнителя

След като всички изисквания са изпълнени и повърхността е подготвена съответно, просто нанесете желания уплътнител с валяк или четка. Помислете за това при високи температури, подът може да изсъхне много по-бързо, ако е външно каменни повърхности.