Нарежете правилно керемидени плочки

Плочките могат да се състоят от различни материали, например керемидени плочки, изработени от порцеланови каменни изделия, които създават определен модел при полагане. Разбира се, такива плочки също трябва да се режат правилно, като трябва да обърнете внимание на няколко неща.

Обработвайте фаянсовите плочки правилно

Каменните плочки са изключително твърди и устойчиви и поради това са много популярни в голямо разнообразие от области, където обработката на особено здрави материали е важна. Каквото и да е предимство пред други видове плочки, когато обработването често е проблем, ако например не се използват правилните инструменти за изрязване на плочките. Често те идват в зависимост от качеството и абразивния клас с конвенционален резач на плочки (63,99 € в Amazon *) не твърде далеч. Плочките често имат следните свойства:

  • Използват се изключително твърди суровини.
  • Плочките се обработват с особено високо налягане и високи температури.
  • Те са значително по-трудни от други керамични плочки.
  • Плочките на Stoneware са особено подходящи за търговски или промишлени цели.

Защо плочките на Stoneware изискват различна обработка

Стълбовите плочки са направени при изключително високо налягане и при много високи температури. Това води до това, което е известно като синтероване, по време на което всички пори се затварят и материалът става изключително твърд. Следователно се счита за много издръжлив, лесен за грижи и устойчив на замръзване, но и много крехък. Това прави последващата обработка малко по-трудна, отколкото при конвенционалните плочки. Не бъркайте плочките с конвенционалните глинени плочки, които са много по-меки и абсорбират повече вода.

Как обработвате плочките, изработени от порцеланови каменни изделия или. нарязани по размер

Панелите могат да се режат по размер сравнително лесно и добре, например с мокро режещо устройство. Устройствата обаче не са евтини, но могат да бъдат наети на много места, за да се направи максимално прав и точен разрез. Това е особено вярно, ако панелите са с подходяща дебелина и трудно можете да стигнете повече с други инструменти. С резачка за плочки панелите обикновено не могат да бъдат обработени лесно. Ъглошлайф (49,99 евро при Amazon *) също е алтернатива, въпреки че обикновено не можете да обработвате ръбовете толкова точно, колкото при мокро режещо устройство. Определено се нуждаете от диамантен диск за рязане или диамантено ядро, ако трябва да се направят отвори в керамичните плочки. Стъклорезите или специалните клещи за разбиване на плочки обикновено са по-малко подходящи за тези твърди материали.