Боядисване на тъкани с чай: Това наистина има смисъл!

В днешно време тъканите са предимно химически оцветени, защото е по-лесно и по-бързо. Старите методи за боядисване на растенията обаче отдавна не са забравени, от време на време някой се осмелява да ги опита. Боядисването с чай е част от него, защото при боядисване с растения и части от растения така или иначе се вари варя, което придава на плата желания тон.

Англичаните и техните тъкани, боядисани с чай

Както всички знаем, англичаните така или иначе имат меко място за чай. Ето защо не е изненадващо, че тези островитяни обичаха да боядисват тъканите си с топли напитки. Особено ярък бял памук беше трън в очите им, с помощта на чай те го затъмниха съответно.

  • Прочетете още - Боядисване на тъкани с естествени материали: основни познания
  • Прочетете също - чиста природа: боядисване на тъкани с помощта на растения
  • Прочетете също - Боядисване на синтетични тъкани: придобива полиестерен цвят?

Черният и зеленият чай винаги съдържат танини, които осигуряват дълготраен оцветяващ ефект. Ако добавите малко петно, можете много да усилите тона. В повечето случаи за тази цел се използва стипца.

Чаените бои имат особено силно въздействие върху вече споменатия памук, но също така и върху вълната и коприната. Бамбукът и ленът не приемат и този вид цвят, те се нуждаят от по-силна оцветяваща сила.

Боядисване на тъкани с чай на ръка: Как работи??

Боядисването на платове с чай е възможно в домашната кухня. Можете да престорите плата с стипца, преди да го добавите към варения бульон и бавно да го загреете отново. Сега влакната трябва да поемат цвета за повече от 24 часа.

Имайте едно предвид: зелените чайове, закупени от аптеката, обикновено нямат същата оцветяваща сила като прясно приготвените от току-що събрани растения. Затова не се страхувайте да берете коприва от градината и да ги използвате, за да създадете красиво зелено.

С черния чай от магазина обаче винаги можете да очаквате да оцвети наистина добре. По-специално по-евтините сортове често се правят от тъмни, силно оцветени листа, които са почти по-добри за оцветяване, отколкото за пиене.

Как се боядисва плат с чай

  • Вземете около 25 г чаени листа на всеки 100 г вълна / коприна
  • използвайте по-голяма порция за памук
  • Оставете чая да заври и оставете да къкри поне 15 минути
  • Пресейте добре твърдите вещества, за да избегнете оцветяване
  • Навлажнете плата и го поставете в топлата / гореща вана
  • Наблюдавайте оцветяването и спрете навреме
  • Накрая изплакнете тъканта старателно с бисер
Съвети и трикове Винаги е възможно да станете по-тъмни! Ако цветът на вашия плат е твърде слаб, просто повторете процеса отново.