изолация на слама - естествено изолационно решение за лека конструкция

Слама е естествен и екологичен изолационен материал. Той има добри топлоизолационни свойства, разпространява се и предлага добра звукова и топлинна защита. Сламената изолация преди това се използва главно в леки строителни конструкции на дървена основа.

Сламата е използвана като строителен и изолационен материал за хилядолетия. По-голямо значение в съвременната строителна индустрия спечели изолация от слама от 19 години. Век след това е било възможно да се натискат равномерна машина. В по-голям стил слама се използва като изолация първо в САЩ и дойде оттам и за Европа. Пазарното значение на изолацията на сламата е толкова относително малко в тази страна, а от тенденцията към екологично строителство и ремонт, естественият материал придобива все по-голямо значение.

 • Също така прочетете - описание на производителността за плоска изолация на покрива
 • Също така четете - Temonial Описание за градиент Изолация
 • Също така прочетете - Вземете звукоизолация с каменна вата

Таблица 1: Свойствата на изолацията на сламата с един поглед

Топлинна проводимост 0.051 - 0.055 W / MK
Клас на строителни материали Alt: B2, нов: E (нормален запалим)
Минимална дебелина на изолацията според Enev 2014 41 cm
Сурова плътност 120 - 150 kg / m3
Цена на m2 10 - 15 EUR

Как е слама, използвана за топлоизолация?

Слама за топлоизолация идва от ръж, пшеница, ечемик или овес. За топлоизолация се използва под формата на пресовани сламени бали или строителни плочи на слама. В допълнение, сламата може да се използва като лека скорост в други строителни материали - обикновено в глинени продукти - използване. Страйбауплат играе на практика, доколкото няма роля в тази страна.

Цена и производител на изолация на слама

Цената на M2 на пресовите бали за слама за топлоизолация е прибл. 10 евро. В сравнение с други общи изолационни материали - например, минерални вата или да се раздават върху полистирол (EPS, XPS), които играят най-голямата роля на германския изолационен пазар - слама е почти ненадминато. Пресовани бали за слама за топлоизолация могат да бъдат получени директно от селскостопански стопанства. Като композитни материали със слама, те се предлагат и от различни производители на естествени строителни материали. Задължителните ценови листи на различни доставчици не съществуват досега.

Кои изграждане на физични свойства имат слама като изолационен материал?

Топлопроводимостта (? - ламбда) на слама е между 0.051 и 0.055 W / mk (вата на метър X Kelvin). Неговата изолационна сила е по-умерена в сравнение с други изолационни материали, които могат да бъдат регулирани от дебелината на изолационния слой. Изолацията на слама осигурява отлична защита на звука и топлината. Стойността на звуковата изолация от 50 dB е значително надвишена от изолация на слама.

Дифузия надеждност и капилярна дейност

С дифузионна дифузия от 1 до 2 ? - сламата е силно дифузионен и капилярен изолационен материал. Така се покланя сламата, причинява много добра регулация на влагата и допринася за приятен вътрешен климат.

Противопожарна защита

При свободна държавна слама се счита за лесно запалим материал и може да се използва като строителен материал само в контекста на композитите. Пресованите бали на слама достигат до класовете на сградата B2 / E (нормален запалим) без добавяне на забавители на пламъка. Огнеупорнето на изолационния материал се увеличава със степента на натискане.

Таблица 2: Слама и други топлоизолационни материали в сравнение

Изолационна топлинна проводимост (W / MK) Минимална дебелина на изолацията съгласно разходите на Enev (cm) на m2 (евро)
Слама 0.051 - 0.055. t 41 10 - 15 EUR
коноп 0.04 - 0.045. t 16 10 - 27 EUR
тръстика 0,040 - 0.055. t 18 10 - 20 EUR
Каменна вата (25,80 € в Amazon *) 0.035 - 0.045. t 14 10 - 20 EUR
EPS / Styrofoam 0.035 - 0.045. t 14 5 - 20 EUR

Приложения на слама за топлоизолация

Изолацията на сламата се използва главно за топлоизолация на леки конструкции. Типичната област на приложение е изолация на сгради в дървена конструкция, дървена пръчка и конструкция на дървената панел. За къщи в дървена стик строителство също е възможен товарната изолация, но трябва да бъде разрешена от строителния надзорен орган по решението за един случай. Изолацията на слама е подходяща за:

 • Фасадна изолация: слама може да се използва в тази област както за външните стени, така и за изолация на външни стени. След това мазилката се прилага директно към изолационния слой, алтернативно може да се извърши външна облицовка с дървени или дървени строителни плочи.
 • Покривна изолация: Като външна изолация за покрива е особено подходяща за наклонени покриви с промиващ покрив и добра вентилация, за защита на изолацията изпраща оптимално срещу влага. На изолацията на сламата трябва да бъде външен прекомерник - например от изолационни плочи на дървесни влакна -. В допълнение, сламата може да се използва за междинна изолация за пестене.

Предимства на изолацията на слама:

 • Много добра защита на звука и топлината
 • Икономика: Поради ниската основна цена, поклонението на сламата са тип икономическа изолация, въпреки че наредбата за енергоспестяване (Enev) 2014 за изолация на слама предписва сравнително висок минимален дебелиност на канала.
 • Дифузия надеждност и капилярна дейност
 • Неусложнена обработка
 • Свобода
 • Просто изхвърляне, компростеност.

Недостатъци на изолацията на сламата:

 • Индивидуално одобрение на строителното инспекция: ако изолацията на сламата трябва да се извърши на подкрепяща стена, за това е необходима еднократна одобрение на сграда.
 • Ограничена устойчивост на влага: изолацията на сламата е подходяща само за използване в голяма суха среда. Сламата не е подходяща като ядро ​​изолация за зидария с две обвивки. Фасадите, изолирани от слама, трябва да бъдат допълнително защитени срещу ефекти на атмосферни влияния, особено от времето, което се постига, например, от особено голям покрив.
 • Ограничена защита на вредителите: За да се предотврати заразяването на вредителите, се препоръчват бърза мазилка на сградата, както и използването на екрана на насекомите за нивото на задната вентилация.
 • Запалимост.
Съвети и трикове слама е естествен изолационен материал с екологични качества, които се използват под формата на притиснати розови бали, както и в композитни строителни материали - особено в комбинация с глина -. Изолацията на сламата е разпространена и капилярна. Те осигуряват добри изолационни характеристики и причиняват ефективна защита на звука и топлината. Изолацията на слама обикновено се случва без химични добавки. Вашата уязвимост е в ограничена влагоустойчивост.