Проучване: ТОВА е причината котката ви да се държи зле

Винаги ли сте се чудили защо вашите котки са толкова невероятни и непохватни или се държат като истинска дива?? Едно проучване установи, че вероятно си сам виновен.

Котките са сладки, пухкави... а понякога изключително досадно! Хвърлят новата ни ваза, раздават котешки отпадъци из целия апартамент, хленчат ушите ни в 3 часа сутринта или страдат от прекомерно самочувствие, когато се опитват да скочат отново на шкафа и - разбира се - се провалят жалко.
Винаги сте се чудили защо вашите котки ви правят всичко това? Е, очевидно те не просто станаха малки невротици или самодиви. Британско проучване установи, че се смята, че котките имитират личностните черти на своите стопани. И добрите, и лошите.

Котките отразяват поведението на стопаните си

Изследователски екипи от университета в Линкълн и университета в Нотингам Трент във Великобритания анализираха поведението на котките и техните собственици в хода на проучване. Резултатите, публикувани в списанието „Plos One“, показват, че много характеристики, които притежава собственикът на котка, могат да бъдат намерени и в неговия домашен любимец.
За проучването над 3300 собственици на котки бяха попитани за техните най-важни психологически характеристики като откритост, чувство за дълг, толерантност, невротизъм и екстраверсия. След това трябва да предоставите информация за характера на вашите котки.
Учените установили, че собствениците на котки с по-невротични черти също имат котки, които са по-несигурни, раздразнителни и нервни. Изключително агресивното или страховито поведение при котките също може да бъде проследено до доста емоционално нестабилния характер на техните стопани. Колкото по-емоционално нестабилен е собственикът на котка, толкова по-лошо е за домашния любимец.
Титулярът на котката, който сами са много екстровертни и отворени за нови, също дадоха четирикрака повече свобода, правейки тези балансирани и общителни стоки.

Паралелите до връзката родител-дете

Това, което проучването прави особено интересно: резултатите, на които дойдоха изследователските екипи, са подобни на тези, които го придават на отношенията на родителите на децата си.
Досега проучването дава само първите индикации, че характерът на държача на котка влияе на това на неговата котка. Дали действително има връзка, все още трябва да бъде изяснена при по-нататъшни разследвания.
Следващия път, когато се разстроите за странните шарки на котката си, първо обмислете: Вашата котка наистина ли е толкова нечувствителна или тя може да ви погледне?

Във видеото: това са 5-те породи Schlausten Cat - е ваша?