Залепете стиропор върху ПДЧ или OSB

Грубото ПДЧ, по-известно като OSB, се състои от залепени и пресовани дървесни влакна. Те се използват отвътре и отвън като дъски и облицовки. С монтажно лепило стиропорът може да се залепи отгоре или отдолу за изолация. Лепилото, което съдържа, намалява абсорбцията в сравнение с чистото дърво.

Обърнете внимание на класа OSB материали

OSB панелите се използват за облицовка на фасади, подпокриви, стени и подове. Стените на сглобяемите къщи в последващо строителство могат да се състоят от значително по-евтин материал вместо от истинско дърво. OSB може да бъде измазана и покрита с изолационен материал. При залепването трябва да се гарантира одобрението на лепилото от строителните органи.

  • Прочетете още - Лепене и свързване на стиропор със стиропор
  • Прочетете още - Лепене на стиропор върху положени плочки
  • Прочетете също - Лепене на изолация от стиропор

При избора на лепилото е важно да се уверите, че е подходящо за съответния клас OSB панели. Изолационният материал също трябва да принадлежи към клас формалдехид E1 в Германия. Лошите свойства на пробиване на стиропор едва ли позволяват изолиращо, плътно и трайно закрепване. Освен това не е необходимо поради ниското тегло на стиропора.

Обикновено лепило на основата на полиуретан

За разлика от залепването върху дърво, OSB има по-пестелива повърхност с по-малка абсорбция. Най-ефективното и широко използвано лепило е направено на основата на полиуретан (PU). Предлага се под формата на боядисване и като пяна.

Лепенето е възможно както като облицовка на стиропора, така и за закрепване на панели от стиропор като изолация на OSB. На въпрос с какво е залепен стиропор, следните лепила се поставят под въпрос:

  • Полиуретанова пяна
  • Полиуретаново лепило за монтаж
  • Органично дисперсионно лепило за външна употреба

Сходството на основния материал дърво доведе до факта, че лепилата, които са предназначени за закрепване на стиропорени панели към дърво, могат да бъдат одобрени и за неопесъчени OSB повърхности.

Допълнителна помощ за изолация

Лепилните пяни, изработени от полиуретан, също могат да се използват със собствен допълнителен изолационен ефект. Най-мощните продукти постигат стойност на топлоизолация под 0,03 вата на квадратен метър Келвин (W / m²K). Стиропорът с дебелина десет сантиметра има изолационна стойност 0,035 W / m²K. Адхезивната пяна има и запълващ ефект, особено в ъглите, ставите и в кухините. Термичните мостове просто се прекъсват при всяка ситуация на монтаж.

Съвети и трикове Когато използвате PU лепилни пяни, които използвате на OSB като подови панели, уверете се, че продуктите са проектирани за ударното натоварване.