таванни пластини на стиропор, вече не се придържат към силикон

Силиконът не е безспорен като лепило с участието на стиропор във всички случаи. Въпреки че често се използва в акваристиката и изработката на модели, например залепването на таванни плочки и други големи предмети не винаги е успешно. Силиконът се нуждае от въздух, за да изсъхне. Възможно е да има твърде малко циркулация под таванните плочки.

Свойства и реакция на силикона

Физически силиконът е хибрид между неорганично и органично съединение. Добавянето на органични компоненти в само неорганично срещащите се силикони води до добре известния уплътняващ и адхезивен ефект. Химически органичните реакции винаги застрашават неорганичния стиропор.

  • Прочетете също - Залепете стиропорните таванни панели трайно с най-малко количество лепило
  • Прочетете също - залепване или тапети на таванни стиропорни панели
  • Прочетете още - Боядисване на стари и нови тавани от стиропор

Колкото по-агресивни, активни и колкото по-голямо е количеството на органичните съставки, толкова повече те атакуват неорганичния стиропор. Във връзка със скоростта на изсъхване, по време на която се комбинират молекули от различни вещества, стиропорното вещество може да се „изяде“.

Силиконите са сред акрилатните лепила, които развиват вредни пари. Други видове лепило съдържат по-малко токсични съставки.

Разлика между таванните корнизи и таванните плочки

Тесните ленти за таван от стиропор могат да бъдат залепени със силикон без проблеми поради следните причини:

  • Ограничените и малки залепващи повърхности създават само малки "бойни полета "
  • Захранването с въздух за таванни лайсни е постоянно от двете страни
  • "Най-нежният" силикон позволява да се носят ниските изисквания към теглото

Когато таванните панели от стиропор са залепени, резултатът обикновено е таванно покритие, което е точно по предназначение. Теоретично силиконът развива най-добрия адхезивен ефект, когато всяка таванна плочка е прикрепена поотделно, а следващата е залепена едва след като се втвърди (около 24 часа).

Друг риск, който не бива да се пренебрегва при залепване на таванни плочки със силикон, е тяхната еластичност, дори когато са поставени и изсушени. Тук отделните фуги на панела могат да се отварят и блокират или изместват по височина, когато панелите на тавана удрят отдолу, движение на тухлени зидарии и вибрации в етажния таван.

Съвети и трикове Не използвайте силикон като лепило при залепване на по-големи компоненти и работни предмети. Силиконът развива своето решаващо предимство в своя уплътняващ и водоустойчив ефект. Обикновено не се нуждаете от нито едно от тях, когато инсталирате таванни плочки.