Боядисвайте стиропора с правилния цвят

С правилния цвят стиропорът може да се боядисва трайно и с директно покритие, равномерно и трайно. Изискват се цветове без разтворители. Подходящи са три вида цветове, като изборът е ограничен до водоустойчиви варианти на открити площи и влажни помещения. Боята може да се нанася с всички обичайни инструменти за боядисване.

Предотвратете натрупването на себум рано

Оформените и пресовани форми от стиропор като декоративни ленти имат затворена, гладка повърхност, която производителят вече е подготвил за боядисване. Често пренебрегван проблем с боядисването може да бъде причинен от грес за пръсти. Дори когато обработвате стиропора или го режете по размер, трябва да има възможно най-малък пряк контакт между кожата и повърхностите.

  • Прочетете също - Изгладете повърхността върху стиропора
  • Прочетете още - Лепене и свързване на стиропор със стиропор
  • Прочетете също - боядисайте стиропора с бои без разтворители

При адаптиране и закрепване на стиропор се използват пръсти, особено за декоративни ленти. Тъй като усилието води до изпотяване, особено при работа над главата на тавана, се развива много пот на ръцете. Това води до остатъци от мазнини върху стиропора. Ако стиропорът ще бъде боядисан по-късно, препоръчваме да работите с платнени ръкавици или парцали.

Видове цветове и инструменти

Водоразтворимите емулсионни бои са подходящи за боядисване върху стиропор на закрито и в суха среда. Следните цветове могат да се използват за влажна и външна среда:

  • Латекс боя
  • АКРИЛНА боя

Специалните грундове могат да подобрят равномерността и адхезията. Когато рисувате стиропор, следните подходящи инструменти или методи за боядисване са:

  • Четка за рисуване с меки четина
  • Пластмасови валяци от пяна
  • Спрей бои и лакове

Цветовете не залепват по остатъците от лепило, които са изтекли по краищата и стените на стиропора. В случай на по-голяма и по-честа поява, тънък слой акрилен лак може да ви помогне да направите тези области на повреда боядисани.

Стабилната стайна температура между 18 и 25 градуса по Целзий е полезна при боядисване на ленти от стиропор. Влажността трябва да бъде между шестдесет и седемдесет процента. Боята се смесва във вискозна консистенция, ако не е спрей боя. За да се получи гладка повърхност, последният горен слой се изтънява още малко.

Съвети и трикове За ръчна изработка и работа с модели, покриването на стиропора с мазилка ви позволява да приложите още по-широка гама от цветове. Измазаната повърхност е по-подходяща от голия стиропор, особено за модели и геометрични рисунки с фини четки.