Боядисвайте стиропорните ленти с акрилна или емулсионна боя

Лентите от стиропор могат да бъдат боядисани добре с водоразтворими бои. Дисперсионните бои за вътрешни стени са точно толкова подходящи, колкото и акрилните бои. При сглобяването на стиропорните ленти обаче трябва да се вземат предвид няколко фактора, които ще улеснят и подобрят по-късното боядисване чрез изпреварваща работа.

Превантивни мерки за подготовка за боядисване

Повърхностите на ленти от стиропор, които вече са изгладени от производителите по време на оформянето, могат просто да бъдат боядисани с всяка боя, която не съдържа разтворители. Когато става въпрос за стари, замърсени корнизи и имитация на мазилка, като грунд може да се използва специална изолационна боя за подобряване на покритието.

  • Прочетете още - Лепене на ленти от стиропор с акрил върху гладки повърхности
  • Прочетете също - боядисайте стиропора с бои без разтворители
  • Прочетете също - Премахнете лентите от стиропор и остатъците от лепило

Когато рисувате стиропор, естественият враг на боята е мазната мръсотия. По-специално в кухните и стаите, където хората пушат, окачени частици се утаяват върху стиропорните ленти и в техните профили. След повторното сглобяване най-важното е да не оставяте остатъци от лепило след себе си. В идеалния случай изтичането и подуването се избягват напълно чрез подходящо и внимателно дозиране.

Третият фактор, влияещ върху боядисването и резултата е маслото за пръсти и кожа, което се нанася по време на сглобяването или почистването. За да намалите този вид мръсотия, трябва да внимавате с лентите. Полезни са платнени или пластмасови ръкавици.

Предварително почистване

Ако старите ленти от стиропор са замърсени и трябва да бъдат пребоядисани, е необходимо почистване с размахване. Подходящи почистващи агенти или добавки са:

  • Специално почистващо средство
  • Амоняк в много силно разреждане (Предупреждение, много токсично)
  • Избелва
  • Газирани напитки

Лентите се отхвърлят с моп.

Изолираща боя като грунд

Ако след предварителното почистване остане мръсотия, като грунд трябва да се нанесе изолационна боя. Той предотвратява образуването на "облаци ", когато горното покритие изсъхне по-късно. Изолационната боя се предлага и под името никотинова бариера.

Ако изтеклото лепило идва от акрилатен продукт, то може просто да бъде боядисано с горния слой.

Подходящи методи и инструменти за приложение са:

  • Спрей бои (аерозоли)
  • Четки с плътно настръхнала мека четка
  • Малка валяк за боядисване с пластмасова глава
Съвети и трикове Нанесете няколко слоя и разредете боята с пет до десет процента повече при всяко преминаване. По този начин вие все повече изглаждате капака и изработвате всякакви профили по-филигранно.