Закрепете стиропорните плочи, така че да не могат да се огъват

При закрепване на панели от стиропор разстоянието и броят на точките на задържане зависят от дебелината на панела. Ниското тегло на полистирола се нуждае само от няколко връзки към опорната повърхност. Твърдостта зависи силно от дебелината. Важно е да се намери баланс между колкото се може повече точки и колкото се може по-малко.

Закрепете чрез завинтване с пластинкови анкери

Ако панелите от стиропор са положени на пода, не е необходимо допълнително да се закрепват. Твърдите панели от пяна трябва да бъдат фиксирани към таваните и стените. Лепенето и завинтването са двете алтернативи.

  • Прочетете още - Закрепете стиропора под трапецовидна ламарина
  • Прочетете също - Прикрепване на стиропор към различни носещи материали
  • Прочетете също - Уплътняване на стиропор след това

Специални дюбели, известни още като анкери за плочи, могат да се използват за закрепване на листове от стиропор без залепване. Това са пръти с резба (14,50 евро на Amazon *), които са с дължина между осемдесет и 300 милиметра. Фрезована нишка дава възможност за завъртане на кръгъл метален диск, който служи като опора за стиропорната плоча.

Стенното закрепване може да бъде проектирано за зидария на стенни котви. Закрепените резбови резби, както са известни от винтовете за дърво, се използват за закрепване на дърво. Предлагат се анкери за плочи, изработени от плътен метал или с пластмасова шайба.

Ако изолацията е прикрепена като основна изолация между две стени, стърчането от централния прът след регулиране на задържащата шайба обикновено не е проблем. Предлагат се винтови капачки за дискове за таван и стена.

Разстояние и брой точки на фиксиране

Листовете от стиропор също могат да бъдат прикрепени чрез залепване. Препоръчително е да създадете само няколко лепилни точки, за да улесните премахването им по-късно.
За да се предотврати огъване поради твърде малко и твърде отдалечени точки на лепило или винт, могат да се приложат следните основни правила по отношение на твърдостта на полистирола.

  • Десет сантиметра дебелина на материала изискват четири до шест точки за закрепване на един квадратен метър
  • За всеки сантиметър на нарастваща дебелина на материала разстоянията между точките на закрепване могат да се увеличат с пет сантиметра
  • При залепване точките за закрепване на основата трябва да бъдат поставени в ъглите на разстояние около пет сантиметра от краищата на панелите
  • От дебелина на стиропора от 15 сантиметра, четири плоча анкери, поставени в ъглите, са достатъчни за закрепване
Съвети и трикове Когато избирате правилното лепило, обърнете внимание на възможно затопляне на тавана или стената. Някои лепила ще се разхлабят и ще загубят задържащата си сила, което може да доведе до увисване на панелите.