Прикрепете плочи от стиропор с лепило или анкери за плочи

Панелите от стиропор могат да се използват като изолация на тавани и стени. Непокритото полагане е достатъчно на подове. При закрепването той често се залепва, което обаче води до по-късно отнемащо много време. Плоските анкери, които се използват най-вече за увеличаване на носещата способност на мазилката, са алтернатива като единствена опора.

Методи за залепване и жертвени тапети

Недостатъкът на закрепването на листове от стиропор с лепило е, че втвърдената връзка е много сложна и трудна за премахване. Поради това много наемодатели забраняват залепването на листове от стиропор върху тавана и стената.

  • Прочетете също - Отстранете завитите и залепени листове от стиропор
  • Прочетете също - Премахнете старите листове от стиропор от тавана
  • Прочетете също - Свързване на листове от стиропор Butt-to-Fug

Всички лепила, които могат да се използват за стиропорни панели, се втвърдяват много силно. Трите най-често срещани типа лепила са:

  • Полиуретанова пяна
  • Акрилно лепило
  • Дисперсионни лепила на водна основа

Трик за поправяне на стиропор по такъв начин, че да бъде по-лесно да се премахне по-късно, е да се създаде жертвен тапет. Нанася се върху таванните и стенните повърхности с конвенционална паста за тапети. Като адхезивен мост, той по-късно може да бъде премахнат заедно със залепеното към него стиропорно лепило.

Друг начин за избягване на залепването е окачването на тавана и поставянето на листове от стиропор. Облицовката на тавана може да се състои от влакна или многофункционални панели, които се завинтват към носеща конструкция.

Механично закрепване

Плоските анкери се използват за изолация на сърцевината в зидарията. Резбовите пръти (14,50 евро при Amazon *) се завинтват във винтови анкери. Кръгъл метален диск с отвор за винт в средата се завинтва с лек натиск според дебелината на стиропора върху повърхността на плочата. Плоските анкери развиват най-голямото си задържане, когато са поставени в ъглите на съединението. Когато стиропорните панели са измазани, кръглите задържащи шайби "изчезват ".

С прецизно и чисто изрязване на крайните ръбове, листове от стиропор могат да бъдат прикрепени от край до край, или могат да бъдат свързани и отделно.

Теглото на стиропора е три килограма на квадратен метър за десет сантиметрова дебела изолационна плоча. Следователно са достатъчни четири до шест точки на прекъсване на плоча. Ако се използва лепило, отделни малки точки лепило могат значително да улеснят премахването му по-късно.

Съвети и трикове Ако искате да изолирате тавани и стени, можете да изберете Styrodur вместо експандиран полистирол, стиропор или екструдиран полистирол. Предимството на Styrodur е, че е твърд и следователно е по-лесно да се завинтва.