Изолирайте вратата срещу мостове от шум и студ

Докато изолацията на повърхностите на крилото на вратата и на касата обикновено може да се монтира по разбираем начин, в детайлите има подводни камъни. По принцип трябва да се избягва всеки пряк контакт с компоненти и зидария. Непрекъснатото сглобяване отвътре навън, както при перваза на прозореца, също трябва да бъде прекъснато.

Обща изолация и изолация на вратите

Ако искате да изолирате врата, помислете първо за крилото на вратата и за пролуките към рамката на вратата и пода. Изолацията на вратата започва още преди да е прикрепено крилото на вратата. Ако вече са монтирани каси на врати, первази и обков за врати, често се налага да се извършват режещи работи или нови инсталации след това.

  • Прочетете още - Изолиране на вратата срещу студа и звука
  • Прочетете още - Хартиране на рамки на вратите: хартия около вратите правилно
  • Прочетете също - Стандартният размер на вратите

Разбира се, прилагането на уплътнение на вратата има голям дял в общия ефект на изолация. Когато са затворени, профилите на вратите вече развиват звукопоглъщащ ефект, когато се чукат и намаляват преминаването на течения. Чрез запечатване на домашна врата или друга врата с еластични самозалепващи се уплътняващи ленти, страничните и горните профили могат да бъдат затворени почти херметически и звукоизолирани.

Лентите за четки или двойните уплътнителни пръти са подходящи за изолиране на процепа в пода на вратата. Ако вратата е монтирана в напълно заобикаляща рамка на вратата, какъвто е случаят с вратите на къщи и вътрешни дворове, долният профил е изолиран като всички профили.

Слаби точки в конструкцията на вратата

Има няколко точки на контакт между крилото на вратата, рамката на вратата и зидарията. Това включва механичните и движещи се компоненти като панти на вратата и ключалки на вратите. Звукът на крилото на вратата може да действа като мембрана и ако уплътнителните ленти на профила са твърде тънки, той може да "пробие" и да предаде звука на рамката.

Касата на вратата се простира отвътре навън, което означава, че студът и шумът се разпространяват прекомерно в случай на строителни дефекти. Този ефект произтича и от връзката между рамката и зидарията и непрекъснатостта на механичните компоненти. Тези мостове трябва да бъдат или ще бъдат счупени:

Каса на врата

В повечето случаи по време на монтажа се разпенва рамка на вратата. Изсъхналата строителна пяна има малък ефект върху изолацията и трябва да бъде допълнена с уплътнителни ленти между рамката на вратата и рамката на вратата.

Обков за врати

Когато са монтирани пантите на вратите, те често седят директно върху зидарията. Поставянето на изолационни фолиа отдолу прекъсва директния контакт и предотвратява звукови и студени мостове.

Windowsill

Первазът на прозореца трябва да бъде прекъснат в средата и да се състои от два компонента.

Съвети и трикове Има пластмасови вложки, които можете да поставите например върху шарнирния щифт на панта и по този начин да прекъснете моста.