Боядисайте правилно рамката на вратата

Повечето каси на вратите са в мрачно бяло или сиво, но фините естествени тонове са по-модерни. Следователно боядисването на рамки на вратите е важна тема за опитни майстори. Съответно сме ви подготвили подробни инструкции за боядисване на каси на врати за вас по-долу.

Каси за врати, изработени от различни материали

Повечето рамки на вратите са изработени от дърво или дървен фурнир. Освен това има малка част от металните рамки на вратите и ламинат (CPL). Дървото и фурнирът изискват най-интензивната подготвителна работа, като подготовката на метална рамка на вратата е много подобна, освен другите бои, грундове и инструменти. Следователно са предоставени следните инструкции, които можете да използвате за рамки на врати, изработени от дърво, фурнир и метал.

Инструкции стъпка по стъпка за боядисване на каси на врати

 • грунд
 • Цветова система (акрилен лак, лак от синтетична смола и др.)
 • Пълнител (4,25 евро на Amazon *) (боя или / и полиестерна пълнител)
 • Луга (дърво)
 • Шкурка в различни зърнени размери
 • Препарат за почистване на бензин или грес
 • тиксо
 • Заглавна страница
 • Прахозащитна кърпа
 • Орбитална шлифовъчна машина (24,90 евро на Amazon *) или ъглошлайф
 • Шлифовъчен блок
 • Валяк за боядисване
 • четка
 • Тиган за боядисване със скрепер за боя
 • Японска шпатула

1. Подготвителна работа

Шлайфане на рамката на вратата

Третирайте предварително дървени рамки с луга. След това шлайфайте рамките на вратите. С дървените рамки трябва да премахвате старите бои и лакове възможно най-пълно. В случай на метални рамки на вратите е достатъчно да се шлайфат напълно старите бои и лакове, т.е. само да се загрубяват и да не се премахват напълно. Трябва обаче да шлайфате петна от ръжда до голия метал.

Отново пълнене и шлайфане

Фурнирът (и разбира се истинското дърво в някои случаи) има триизмерно зърно. Ако искате да боядисате рамките на вратите с цветен лак, това зърно вече не трябва да се вижда, ако е възможно. Следователно трябва напълно да обелите рамките на вратите гладко с шпакловка и след това да ги шлайфате отново. В случай на метални рамки е достатъчно да се запълнят и опесъчат щетите. С фасетите трябва да внимавате при довършителните ръбове да не шлайфате твърде дълбоко във фурнира, който е с дебелина само 0,3 мм.

Почистване и маскиране на рамките на вратите

Сега почистете рамката на вратата с обезмасляващ препарат или петролен етер. След това избършете рамките с прахозащитна кърпа, каквато се използва от художниците. Сега маскирайте всички части, които не трябва да се боядисват.

2. Грундирайте, боядисайте и евентуално запечатайте рамките на вратите

Можете да изпълните следните стъпки поотделно или в комбинация. Отчасти това зависи от използваната цветова система. Някои системи за боядисване не се нуждаят от отделен грунд, с акрилни бои на водна основа е задължително окончателно, прозрачно покритие.

Грундиране на рамката на вратата

Грундирайте рамките на вратите според инструкциите на производителя. Тези инструкции също така ви дават време за изсъхване на грунда.

Боядисване на рамката на вратата с основен лак

След това боядисайте рамките на вратите с основния слой. С акрилна боя на водна основа ще трябва да рисувате поне два пъти. Отново вземете под внимание инструкциите на производителя за сушене.

Поставяне на печат или. топ лак

В последната стъпка нанасяте прозрачния топ лак. Прозрачният слой е необходим за бои на водна основа; за боите от синтетична смола, например, той действа като допълнително, защитно уплътнение.

Съвети и трикове Боядисването на ламинат (CPL) е изключително трудно, защото не можете да шлайфате материала. Вместо това трябва да използвате специални лакове, които се предлагат от специализираните дилъри за боядисване на ламинат.

В допълнение към боядисването на рамките на вратите, боядисването на крилата на вратите, разбира се, също е важно. Разбира се, в дневника на къщата ще намерите и инструкции за [боядисване на врати] от дърво, фурнир или метал.