Напълнете и боядисайте рамката на вратата

За разлика от крилата на вратите, рамките на вратите или рамките винаги са здраво свързани със зидарията. Следователно възстановяването трябва да се извърши на място. Класически повреди, които могат да бъдат отстранени чрез запълване, са пробиване на отвори и отчупени ръбове. Във всеки случай работата изисква постоянство и задълбоченост.

Течно дърво и синтетични смоли

Касите на вратите са почти винаги изработени от дърво или многофункционални панели като MDF или OSB. Докато многофункционалните панели са „мъртви“, дървото работи. Следователно, когато пълните дърво, трябва да се обърне внимание на еластичните добавки в пълнителя. Продукти с това свойство често се предлагат като течно дърво. Синтетичните смоли, които имат малка или никаква еластичност, доминират в пълнителите, известни като шпакловка за дърво.

Много зависи от размера на щетите и свързаното количество шпакловка, която трябва да се нанесе. Когато запълвате кухини до около един кубичен сантиметър на отвор или работен метър, дървото "наоколо" оставя достатъчно обем на изтичане, за да направи бъдещи пукнатини малко вероятно. За по-големи обеми на пълнене се изисква еластично смесен пълнител.

Видове щети

Сондажите се запълват с шпакловка за дърво съгласно инструкциите на производителя. Често има кухини между рамките на вратите или рамките и зидарията. Това може да доведе до безкрайни „поглъщащи“ отвори за пълнене при пълнене. Тук помага влажна коркова тапа, която се вкарва в отвора с подходящ диаметър. Докато изсъхва, той се разширява и образува стабилна основа за пълнене за по-късно пълнене.
За да се запълнят пукнатините, вдлъбнатините трябва да се почистят от всички разхлабени дървени части като трески и щифтове. Полезни са малки ножове за дърворезба, с които пукнатините и прорезите могат да бъдат изрязани плавно от двете страни. Леко скосяване на горните краища на пукнатината с конични повърхности от един до два милиметра позволява на пълнителя (4.25 € на Amazon *) да се държи по-добре по-късно.

В случай на нарязани, натрошени или износени ъгли и ръбове, трябва да се претегли дали е полезно усилващо помощно средство като шпаклована профилирана дървесина. За няколко нивелиращи пломби може да се използва правоъгълен метален профил като помощно средство за оформяне на пълнителя. Може да се закрепи с лепящи ленти над и под прясно напълнения ъгъл или ръб. Като освобождаващ агент препоръчваме да покриете вътрешността с масло или сапун.

Съвети и трикове Не забравяйте да съчетаете цветовете между рамката на вратата и крилото на вратата. Ако материалите са еднакви, следвайте идентичната процедура за пълнене, грундиране и боядисване или боядисване.