Залепете тапета върху дърво със спрей

Ако дървените стени трябва да бъдат украсени декоративно с тапети, трябва да имате предвид няколко неща. В крайна сметка дървото като материал има напълно различни свойства от измазаната бетонна стена. Спрей лепилото е чудесна алтернатива на традиционната паста за тапети, когато се използва правилно.

Какви трудности възникват при тапетиране на дърво?

Когато тапетирате дърво по общоприетия метод с паста за тапети, обикновено ще срещнете проблема, че дървото е силно абсорбираща повърхност. Това означава, че влагата, съдържаща се в пастата за тапети, се абсорбира от дървото след залепването на тапета. Това може не само да влоши адхезивния ефект на пастата, но и да „деформира“ дървото.

Ако все пак искате да опитате паста за тапети, трябва поне първо да намажете съответната дървена повърхност с подходящ грунд. В повечето случаи това поне значително ще намали мощността на засмукване на дървената повърхност.

Спрей лепило като алтернатива на пастата за тапети

Вече не се нуждаете от специална система за пръскане, за да използвате спрей лепило. И накрая, лепилото за пръскане е лесно достъпно в кутията за различни цели:

  • за залепване на пъзели
  • за майтапване с платове и различни текстилни материали
  • за залепване на разхлабени ъгли на килима
  • за пяна, картон и много други приложения

За разлика от пастата за тапети, спрей лепилото не съдържа толкова много вода и следователно не може да накара дървените повърхности да набъбнат толкова много. Освен това тапетът понякога не се омекотява толкова, колкото е случаят с пастата за тапети. Въпреки това, тапетите, залепени със спрей лепило, обикновено не са толкова лесни за премахване, колкото тапетите, прикрепени с паста за тапети.

Внимание: Корекциите не са толкова лесни, колкото с пастата за тапети

Спрей лепилото от кутията се нанася върху задната страна на лежащата лента за тапети и след това възможно най-бързо (или. в зависимост от инструкциите на производителя) притиснат към абсолютно обезпрашената и без мазнини дървена стена. Моля, имайте предвид обаче, че тапетите, обработени със спрей лепило, не могат да бъдат коригирани толкова лесно, колкото при конвенционалните тапети с тапетна паста

Следователно тапетът трябва да бъде особено внимателно прикрепен и поставен на място възможно най-скоро. За тази цел може да е полезно да се инсталират маркировки в "партидата" на земята и да имат няколко помощни лица за правилната ориентация и тестването отпред по време на работа.