Изчислете тапета правилно

Нищо не е по-досадно от това да имате стая с красив нов тапет, почти напълно покрит и тогава липсва лента. За да предотвратим това, ние ви показваме как правилно да изчислите тапета, от който се нуждаете.

Стандартизирана ширина на ролката

Ролка тапети обикновено е широка 53 сантиметра. От това се различават само фототапети или тапети от редки тъкани. Това ви дава добра отправна точка, на която можете да основавате всички по-нататъшни изчисления.

  • Прочетете също - тапети за тапети са възможни?
  • Прочетете също - Невидимо докосване на тапет
  • Прочетете също - Поправяне на тапет, вместо да го откъснете

Условно еднаква дължина

Дължината на ролка тапет зависи отчасти от материала. Много прост дървесен чип обикновено има дължина на ролката 20 метра. Докато нормалните ролки за тапети са с дължина 10,05 метра.

Сега има някои видове дървесни стърготини, които също използват по-късата дължина на ролката от 10,05 метра. Следователно тук трябва да се погледне внимателно, за да се види каква дължина всъщност има избраната роля.

Фактурирайте всяка стена поотделно

Трябва да измерите всяка стена поотделно и да изчислите броя на необходимите ленти. Отпадъците от около пет сантиметра на лента са полезни, за да не избягате.

В случай на примерни тапети, трябва да се спазва повторението на шаблона, което може да бъде 20 сантиметра или повече. В най-лошия случай това парче би било похабено на всяка следваща лента.

Пример с височина на помещението 2,60 метра

Тъй като можете да извадите само три ленти от ролка тапети от 10,05 метра с тази доста обща височина на помещението, имате достатъчно остатъци от парчета за всяка ролка, за да тапетирате зоните над врата или под и над прозореца.

  • Стена 1 - широка 3,00 метра - без прозорци или врати - 6 ленти
  • Стена 2 - широка 5,00 метра - стайна врата - 9 до 10 ленти - в зависимост от позицията на вратата
  • Стена 3 - 3,00 метра широка - изрез на прозореца 2,00 метра широк, под този радиатор - около 1 лист
  • Стена 4 - широка 5,00 метра - без прозорци или врати - 10 ленти

В нашия пример се нуждаем от около 27 пълни ленти. Това означава, че с девет ролки тапети няма място за грешки, така че не само неопитни тапицери трябва да си купят още една ролка.

Съвети и трикове Ако сте изчислили погрешно, има различни трикове за коригиране на грешката. Не е задължително спалнята да бъде изцяло тапетирана зад голям гардероб, можете просто да залепите тапет върху лента над гардероба.

Ако не пренареждате постоянно мебелите си, можете да използвате този трик и в хола. Най-добрият вариант обаче е контрастен тапет, който е залепен, например две или три ленти широки зад дивана или телевизионния шкаф.