Поддържане на тиково дърво със зехтин: Добра идея?

Върхът циркулира отново и отново за обработка на градински мебели от тиково дърво с хранителни масла. Тъй като се смята, че зехтинът е с особено високо качество, много собственици на мебели използват този продукт, който все още е доста евтин в сравнение с тиковото масло от специализирания пазар. Но понякога възникват съмнения: дали зехтинът действително има грижовен ефект или, при спешни случаи, може дори да причини щети??

Това прави маслиновото дърво на тиково дърво

Тиковото дърво обича да се омаслява, тъй като този вид дървесина така или иначе съдържа много масло. Покритието внимателно прониква през порите и се отлага върху голяма площ. В идеалния случай това гарантира повишена защита от атмосферни влияния и елегантен външен вид.

 • Прочетете също - Възстановяване на изветрял тик
 • Прочетете също - почистване на тиково дърво с ефективни домашни средства
 • Прочетете също - Какво е тик?

На пръв поглед зехтинът също изглежда много шикозно върху мебелите. Абсорбира се добре и има приятно мек блясък. Но хранителните масла никога не се втвърдяват правилно, те винаги остават малко влажни. В дъното на дървото те започват да омекотяват структурата с течение на времето.

Това значително улеснява проникването на мръсотия в тиковото дърво и също така има остър риск от поява на мухъл. Скоро от развалящия се зехтин вероятно ще има миризма. Но след това маслото вече не може да бъде извлечено, щетите са нанесени.

По-добре е да не поддържате тиково дърво със зехтин!

Затова е по-добре да не се грижите за тиковото си дърво със зехтин или с каквото и да е друго олио за готвене. Ще съжалявате само след това. Купете гореспоменатото тиково масло от специализирани търговци или в интернет, няма да сгрешите с него.

Лененото масло е подходящо и като средство за правилна грижа за тиково дърво. Това обаче не трябва да се прилага чисто, а само с различни добавки. Необходими са сикативи и смоли, за да бъдат напълно ефективни.

Ако сега се чудите как най-добре да лекувате тика си с масло, в края имаме кратко ръководство за вас. Но моля, пазарувайте предварително и вземете висококачествено покривно масло!

 • Почистете добре тиковото дърво със сапунена вода или препарат за почистване на тиково дърво-
 • Оставете дървото да изсъхне напълно.
 • Почистете повърхността напълно.
 • Изчистете от праха всичко добре.
 • Сега нанесете тиковото масло или лененото масло с четката.
 • Изчакайте около половин час.
 • След това отстранете излишното масло с чиста кърпа.
 • Оставете да изсъхне поне 24 часа, може и по-дълго.
Съвети и трикове Наистина висококачественият тик може дори без масло. Толкова е устойчиво на атмосферни влияния, че вашите собствени масла са абсолютно достатъчни. Сребристосивата патина, която се образува с времето, не означава нищо лошо в този случай, можете просто да я игнорирате.