Осветете килима чрез почистване

Осветяването на килим основно се състои само от възможно най-щателно почистване. Действителното действие върху цвета на влакната е възможно само в ограничена степен и често е вредно за здравето. Предложенията за търговско химическо чистене, за осветяване или избелване на килима, се ограничават предимно до особено интензивно почистване.

Основният цвят може да се освежи само

Влакната на килима обикновено се боядисват изцяло или се състоят от цветна пластмаса, смесена по време на производството. И в двата случая изсветляването не е възможно и само агресивните и вредни химически избелващи агенти могат леко да променят цветовете.

  • Прочетете също - Почиствайте рошавите килими възможно най-сухи
  • Прочетете също - почистване на полипропиленови килими без проблеми
  • Прочетете също - почиствайте само килими от говежди кожи при спешни случаи

Само няколко боядисани естествени влакна като необработена вълна всъщност могат да бъдат избелени. Това обаче е възможно само при машинно пране и резултатът не винаги е равномерен.

Три класики

Най-често срещаните съвети за изсветляване освен търговско химическо чистене са сол, оцетна вода и сняг.

1. сол

Солта е най-известна с целенасоченото премахване на петна от прясно червено вино. Специалният кристален ефект на солта се отнася и за изсъхнали петна и като общ избелващ агент за влакна.

За да се възползва възможно най-добре от абсорбиращия мръсотията ефект на солта, тя трябва да бъде разпръсната щедро върху целия килим или килими. В идеалния случай върховете на влакната все още могат да се видят в област, която след това е разпръсната в бяло. Нанесената сол се навлажнява с бутилка с воден спрей. След изсушаване се почиства добре с вакуум. Процесът може да се направи по-ефективен чрез повторение.

2. Оцетна вода

В кофа водата за измиване се смесва с оцетна есенция в съотношение девет части вода към една част оцетна есенция. Водата може лесно да се разпредели върху килима с пулверизатор (12,99 евро на Amazon *). Възможно е и четкане с четка с меки пластмасови влакна. След време на излагане килимът може да се почисти с чиста вода.

3. сняг

За насипни килими, особено изработени от естествени влакна като вълна и коприна, препоръчваме да ги изсветлите в пресен прахообразен сняг. Килимът се разстила с главата надолу върху снега и леко се изтрива с швабра или килим. Снегът трябва да действа няколко часа.

Съвети и трикове Ако сте премахнали отделни петна и искате да накарате получените по-светли участъци да изчезнат, като ги изсветлите като цяло, винаги трябва първо да опитате това с почистващия препарат, използван за почистване на петната, ако е възможно.