Съкратете килима и веригата или глазурата

Вълшебната дума за скъсяване и свиване на тъкан килим е зашиване на вериги. Със старата занаятчийска техника изрязаните и открити ръбове на килима се затварят. Пластмасовите килими с дунапренен под могат също да бъдат свързани, за да се получи стабилен и визуално привлекателен ръб на килима след скъсяване.

Посоката на рязане е важна

По принцип всеки килим може да бъде съкратен, като спретнато отрязва ръба. При тъкания килим обаче става въпрос за повредата на неговата структура, която трябва да бъде отстранена чрез повторно затваряне на режещия ръб. Занаятът за свързване може да затвори почти всички изрязани ръбове, след като килимът е направен по-малък.

  • Прочетете също - Полагане на килими върху килими за дълго време
  • Прочетете също - Изрязване на килим
  • Прочетете също - килим или ламинат?

Преди да съкратите килима чрез рязане, трябва да се провери дали може да се изкриви. Различните тъкания, прежди и форми на възли при производството на килими могат да изискват специални типове контури. С някои съкратени килими, чист ръб трябва само да бъде покрит и закрепен, за да се предотврати изтъркване. При други видове тъкане, "увреждането" на структурата на тъкането, причинено от свързването, трябва да бъде погълнато и отстранено.

Структурите на тъкане на някои килими позволяват съкращаване само в една посока на рязане. Ако тъкането се отреже в „грешна“ посока, може да се получат непоправими щети. Килимът вече не може да бъде защитен от нарастващото "разплитане " на изложените ръбови влакна, дори чрез вериги.

Техниката на веригата позволява много варианти да граничат със съкратен килим и, ако е необходимо, да променят външния вид на скъсения килим, от тесни тунели от прежда, които лежат над изрязания ръб до гранични граници с ширина няколко сантиметра, до стабилизиращи техники за бродиране. Преди да съкратите килима чрез рязане, трябва да се потърси съвет от квалифициран майстор кой тип и посока на рязане е най-препоръчителен.

Килим „Glaze“ отдолу

За някои килими алтернатива на скъсяването и след това свързването може да бъде нанасянето на течна пластмаса, предимно на основата на смола. Тънкият слой, който се втвърдява, докато изсъхва, „залепва“ долната страна на килима. Когато се изрязва, той действа като вид „глазура“, която също задържа килима заедно в изрязаните ръбове. Тази техника често се използва при рязане на мокетни плочки.

Съвети и трикове Можете да преобразувате стари парчета килим или остатъци от килими в красиви и практични постелки или малки килимчета с помощта на вериги. Вместо да се налага да изхвърляте килима, можете да произведете много практични подложки и подложки.