Закрепете килима свободно или по цялата повърхност

Има три често използвани метода за закрепване или фиксиране на килим като мокет. Разхлабеното полагане с отделни точки за фиксиране с помощта на самозалепваща се лента и опората на лепилни постелки е най-гъвкавият вид фиксиране. Като междинно решение може да се избере специален фиксиращ агент вместо цялостно залепване.

Критерии за решение за подходящия вид фиксиране

Преди да решите как да поправите килим, трябва да вземете предвид четири основни фактора:

  • Прочетете още - Полагане на килим хлабав или залепен за плочки
  • Прочетете също - Полагане на килими върху килими за дълго време
  • Прочетете също - Полагане на килими свободно с фиксиране на ръба

1. Килимът покритие ли е, което трябва да се премахне, без да остават остатъци, например в наети апартаменти?

По-специално при апартаменти под наем, залепването на килими по цялата повърхност обикновено не е опция, тъй като подът и покритието му са собственост на наемодателя. При избора между фиксиращи средства и точково фиксиране с лепяща лента, съществуващото състояние на пода и видът килим играят важна роля. Абсорбиращите основи като замазката трябва да бъдат грундирани и да имат точки за закрепване на прахообразна лента без прах.

2. От какъв материал е направен килимът и колко е дебел??

Килим с гладка, разпенена задна повърхност може да бъде залепен по цялата повърхност или закрепен с фиксиращ агент. Ако е положен хлабаво, са необходими минимална дебелина на разпенения слой и минимална височина на влакната, за да се избегне натискането на лепилните точки по-късно.

3. На какво ниво на употреба и натоварване на протектора ще бъде изложен килимът?

Когато използвате килим на много натоварени пътеки, като в коридора или входната зона, в повечето случаи се препоръчва поне фиксиране на цялата повърхност. Устойчивостта на хлъзгане и избягването на вълни в килима може да се постигне само със селективно фиксиране чрез поддържане на дисплей с лепило.

4-ти. Колко голяма е площта на пода, която трябва да се покрие?

Разхлабеното или плаващо полагане е ограничено до площи до петдесет квадратни метра. При по-големи площи, върху които се полага кохерентно парче килим, силата, действаща върху инерцията, става твърде голяма и образуването на вълни или отделянето на отделни точки на закрепване е неизбежно.

Съвети и трикове Ако вашият килим показва фуги, трябва да фиксирате ръбовете на фугите с лепяща лента по цялата им дължина, когато ги полагате свободно. В противен случай дори по-малки натоварвания на килими могат да доведат до блокиране на фугата или завъртане на ръба.