Килимът се изплъзва и образува вълни и изкривявания

Ако килимът се подхлъзне, това може да създаде сериозна опасност от злополука. Хвърлените вълни стават опасни за спъване и при по-малки, свободно положени килими като килими има общ риск от падане. Килимът може да бъде освободен от плъзгане и скитане с относително прости средства.

Лепилни постелки за разхлабени килими

Разхлабените килими често се плъзгат много поради долната страна на мрежата. На гладки повърхности влакнестите възли осигуряват "плъзгащи се глави", особено с естествени материали като вълна и коприна. В почти всички случаи е възможно да се предотвратят проблеми, като се постави лепило килимче отдолу.

  • Прочетете също - Защо килимът прави вълни
  • Прочетете също - Полагане на килими върху килими за дълго време
  • Прочетете също - Изрязване на килим

Пластмасовите подложки са направени от пластмаса със силно залепващ ефект, която се усеща като лека пръчка, когато я докоснете. Евтините решетъчни изтривалки могат лесно да бъдат изрязани до правилния размер с ножица. В идеалния случай те имат размери на килима минус около пет сантиметра от ръба във всички посоки.

Плъзгащи се мокети

Ако мокет или килим се подхлъзва и образува вълни, неправилната фиксация е причината. Често еластичността на материала на килима не се взема предвид, когато дисплеят е разхлабен или фиксиран в определени точки. При свободно полагане на килим е необходим минимален брой внимателно поставени точки за закрепване.

Никоя точка на лепило не трябва да е на повече от петдесет сантиметра от следващата точка на лепило. При полагане трябва да се внимава слоят килим да е гладък и да има тенденция да бъде леко опънат. Ако са поставени много големи площи на килими, така че да не се плъзгат, между лепилните точки или лепилните ленти могат да се поставят противоплъзгащи се филми. Лепилните постелки, предназначени за разхлабени килими, са твърде дебели.

Модел на закрепване и условия на полагане

За да се предотврати подхлъзване и образуване на вълни в килима, трябва да се спазват няколко основни правила при поставяне и разпределяне на лепилните точки:

  • Килимът трябва да бъде фиксиран изцяло по всички краища
  • Моделът на лепяща лента с формата на мрежа трябва да измерва около метър и половина в правоъгълник
  • При полагане нормалната стайна температура трябва да бъде между 18 и 22 градуса по Целзий
  • Не трябва да се полагат килими, когато влажността на въздуха е висока или във влажен климат
  • При полагане не може да възникне никакъв тип влага или мокра
Съвети и трикове Като незабавна импровизационна помощ в случай на подхлъзване на килим, можете временно да предотвратите подхлъзването му с отделни порязвания в получените вълни и издатини и инжектиране на лепило.