Залепете килимни плочки в кръг или Г-образна форма

В повечето случаи се избират самозалепващи се мокетни плочки, които са намазани с лепило от долната страна. По-тежките продукти също могат да се държат на място с двустранно лепящо тиксо. Алтернативата е пълно опаковане. Експертите не са съгласни относно посоката на полагане, особено с шахматни или карирани шарки.

Винаги фиксирайте или лепете мокетни плочки

По принцип при залепване на мокетни плочки първо трябва да се спазва основата. Тя трябва да е чиста, без мазнини, нивелирана и без никакви канали в ставите. Докато полагането върху плочки и ламинат е относително безпроблемно, полагането върху килим се препоръчва само условно.

  • Прочетете също - изрязване на мокетни плочки
  • Прочетете също - плочките за килими обикновено могат да бъдат премахнати на ръка
  • Прочетете също - Полагане на килими върху килими за дълго време

Подобно на свободното полагане на килими, плочките за килими също могат да бъдат фиксирани с двустранно лепящо тиксо. Разхлабеното полагане, дори и при продукти, чиято долна страна е описана като неплъзгаща се и самозалепваща се, в повечето случаи води до „миграция“ или отлепване на отделни мокетни плочки.

Спорна ориентация на полагане

Фактът, че килимните плочки трябва винаги да се полагат и залепват в една и съща посока на купчината според полезните маркировки на стрелките, е безспорен. Спорно е обаче как се постига възможно най-добрият резултат чрез началната точка и процеса на залепване. Предстои да се обсъди свързването, започващо в средата на стаята, или така нареченият метод на строителната площадка с Г-образен подход. И двата варианта имат предимства и недостатъци:

Започнете от средата

Когато лепилото започне в средата на стаята, първата плочка за килим се поставя като еталонно копие. В този случай може да се измери позиция, която е поне в една пространствена посока разделител по отделните размери на панела. Това създава вероятност, когато се достигнат външните ленти за плочки, свързващата плочка да бъде точно монтирана без рязане. Самото залепване се извършва в кръг около еталонната плочка. В повечето случаи плочките на външния ръб трябва да бъдат изрязани по размер от четирите страни на стаята.

Метод на сайта

При метода на строителната площадка две пресичащи се ориентационни линии са маркирани на земята с креда. Пресечната точка е в ъгъла на стаята на разстояние една ширина плочки от двете опорни стени. Започвайки от страната на линиите, която се отклонява от стените, първата плочка за килим е "поставена в пресечната точка". Оттам се изграждат двете ленти за плочки, които служат като Г-образни референтни ленти за по-нататъшно "оформяне".

Съвети и трикове Тъй като стените на помещенията, дори в новите сгради, са винаги криви, не трябва да се ориентирате върху стена, когато лепите.