Гребен и почистване на килимни ресни

В ръчно тъканите ориенталски килими килимовите ресни са удължени основни нишки, които образуват закрепващата основа за влакнестите възли по килима. Изработени са от естествена прежда, която минава през килима. Други видове килими и пластмасови изделия имат прикрепени ресни от килим, изработени от различни материали, които могат да се почистват по различен начин.

В случай на тъкани килими, част от общия килим

В ръчно тъканите килими нишките на основата, които образуват килимни ресни, са направени от вълна или коприна. Те могат да бъдат плетени по-грубо, както при повечето берберски килими, или могат да бъдат направени от много фини ресни, както при персийските и непалските килими.

  • Прочетете също - Осветяване на килима чрез почистване
  • Прочетете също - Почиствайте рошавите килими възможно най-сухи
  • Прочетете също - почистване на полипропиленови килими без проблеми

По принцип ребрата на килима, направени от нишки на основата, не трябва да бъдат подлагани на силни дърпания при почистване. Те водят в килима и освен напречните нишки на вътъка образуват скелета на килима. Всеки, който си представя, че килимовите ресни трябва да се третират като обрасли косми на скелета на килима, трябва да започне с метода на почистване.

Сресване, развързване и четкане

Колкото по-фини са килимовите ресни, толкова по-вероятно е косата да бъде сплъстена. При разресване на ресните е препоръчително да използвате гребен с адаптирана ширина на зъбите. Нормален гребен за коса може да се използва за фини основни прежди, а така нареченият афро гребен с широки пространства между зъбците е подходящ за по-груби килими.

Възелите в рамките на отделните ресни трябва да се заплитат на ръка. Ако това не може да се постигне, тези ресни трябва да се оставят извън процеса на разресване, като се сгънат. Ако по килимовите ресни има залепнали остатъци от мръсотия или са много прашни, помага директно четкане от ръба на килима навън.

Шампоан и измиване

Обикновено фините ресни на килим не се замърсяват много. Всяко леко разклащане, за да се върнат ресните, е достатъчно, за да се отстрани прахът. Ако е имало остро замърсяване, например с лепкава течност, залепваща ресните, обещават два вида почистване:

1. Как да измием косата

Килимовите ресни се измиват с шампоан и след време на излагане, специалният шампоан се измива отново. След това ресните се разресват.

2. крем за бръснене

Домашната пяна за бръснене е подходяща и за ресни на килима. Пяната се напръсква и леко се омесва. След около час излагане изсушената пяна се изсмуква.

Съвети и трикове Никога не използвайте прахосмукачка или прахосмукачка с четка, за да почиствате килимовите ресни, тъй като те могат да разкъсат чувствителни нишки на основата.