Отстранете лепилото за килими или не?

Отстраняването на лепилото за килими не е точно най-приятната задача за обновяване. В случай на стари слепвания на цялата повърхност, остатъците понякога могат да бъдат почти незаличими. Ако трябва да последва нова настилка, възниква въпросът дали е необходимо изтънчено премахване - за щастие не винаги.

Трябва ли да премахнете напълно лепилото за килими или не?

Отново и отново обновителите трябва да се борят с упорити остатъци от залепване на килими по цялата повърхност. Тъй като такова задълбочено свързване на повърхността е било по-често в миналото, остатъците от лепилото често са дълбоко залепени към основата. Дори ако част от адхезивния слой може да бъде отстранен чрез смилане, смилане или използване на разтворители, понякога има остатъци, които просто не искат да отидат. Не трябва ли да се облегне на старата мъдрост: По-мъдрият отстъпва?

Да, при определени обстоятелства. Поне някои остатъци от лепило в някои случаи не са твърде проблематични. По-умни сте от упоритото лепило, доколкото си спестявате ненужна работа и нерви. Трябва обаче да спазвате следните ограничения:

  • Може да се използва и за плаващи нови покрития
  • Ако е необходимо, се изисква нивелираща смес (19,95 евро на Amazon *)
  • Височината на конструкцията се увеличава горе-долу

Поставете нови покрития, плаващи

По принцип можете да оставите остатъци от лепило за килими там, където са, ако новата настилка ще се полага или плава. мога. Ако искате да замените стария килим с паркет или ламинат, ще трябва да инсталирате плаваща инсталация, ако все пак не е била планирана. Не се препоръчва повторно залепване на цялата повърхност с останали остатъци от лепило, тъй като се очаква лоша адхезия.

Изравняващо съединение

Друг проблем с остатъците от лепило за килими върху бетонната замазка са получените неравности, които трябва да се изравнят, ако е възможно. Можете да направите това с циментова изравняваща смес. За да се подобри адхезията между замазката и нивелиращата смес, останалата замазка с остатъци от лепило трябва да се грундира с епоксиден грунд и евентуално да се шлайфа с кварцов пясък.

Височина на конструкцията

Ако искате да си спестите цялостното, но отнемащо време отстраняване на лепилото за килими с помощта на мелница за подова замазка или фреза за обновяване, обърнете внимание, че конструктивната височина на последващото покритие се увеличава. Особено когато трябва да изравните замазката с изравняваща смес.

В случай на ново плаващо подово покритие, имате нужда и от ударно-шумоизолационен слой под ламинат или паркет, което увеличава строителната височина още малко.