Отстранете лепилото за килими от дърво

За да премахнете лепилото за килими, се нуждаете от правилния баланс между ефективната сила за отстраняване и защитата на почвата. Ако под премахнатия килим има дървен под, това може да е разходка по въже. Въпросът тук е да се намерят правилните средства или. Инструмент за хващане.

Успешно премахнете лепилото за килими от дърво

Лепилото за килими може да се залепи много здраво за основата, каквато първоначално трябва да бъде. Когато се отстрани обаче, това е недостатък за реноватора, особено ако основата е направена от дърво. Тъй като този естествен материал поема дълбоко лепилото, ако предварителната обработка не е била достатъчно запечатана.

Като цяло са налични следните методи за отстраняване на остатъците от лепило за килими от дървени подове, в зависимост от първоначалната ситуация и плана за обновяване:

  • Шлайфане
  • Разтваря се с топлина или химия

Механично отстраняване

Най-добрият начин за механично отстраняване на лепилото за килими е шлайфането на дървени дъски. Ако е възможно, използвайте само плоски абразивни шлифовъчни машини и без фрези. Фрезоване (саниране на фрезоване) работи рязане и удряне и повреждане на дървената основа твърде много. Затова използвайте само машини за шлайфане на паркет или ръчни ексцентрични шлайфмашини за дървени подове.

Трябва да бъдете много внимателни при грубата обработка, особено при наслоения паркет. Ако знаете, че паркетът никога досега не е бил шлифован, можете да използвате шлифовъчна машина за паркет, за да направите това и да не го настройвате твърде дълбоко. С ексцентричната шлифовъчна машина имате малко повече прецизен контрол.

Масивният паркет е много по-здрав от многослойния паркет и може също така да се шлайфа няколко пъти. Можете също така да премахнете лепилния слой малко по-щедро.

Разтваря се

Повечето лепила за килими не са водоразтворими, но все пак могат да се разтварят и омекотяват. Това е особено препоръчително, когато остатъците от лепило почти не реагират на механична обработка и дървото трябва да бъде възстановено до първоначалното си състояние, доколкото е възможно. В много по-стари сгради килимите или постелките често са залепени върху едното или другото дървено стълбище. Но ако материалът за килими в даден момент е износен и грозен и трябва да отстъпи, лепилото за килими също е старо и направо вкаменено.

За да атакува лепилото, но не и дървото, от една страна може да се добави топлина. Ако е необходимо, лепилото може да се омекоти със сешоар или лъчист нагревател и след това да се отстрани с шпатула.

Химически, старо двукомпонентно лепило за килими може най-добре да се смеси с алкохол. Терпентинът или ацетонът трябва да се оставят заради дървото и всякакви лакове и глазури.