Текстилен бетон - откъде можете да го вземете и на каква цена?

Текстилният бетон е един от най-модерните строителни материали, които се използват в момента. Общо одобрение беше дадено едва миналата година, но все още се изисква индивидуално одобрение за всички носещи части. Можете да разберете какви са доставките и цените на текстилния бетон в тази статия.

Текущи области на приложение на текстилния бетон

Текстилният бетон получи общо одобрение за сграда едва през 2014 г., но само за неносещи части. Използването в носещи компоненти все още изисква индивидуално одобрение от върховния надзорен орган на сградата на съответната федерална държава.

  • Прочетете също - цени за торкрет
  • Прочетете също - цена на торкрет
  • Също така прочетете - Цени за леки бетон

Понастоящем основната област на приложение на мостовото строителство, текстил бетонът се използва и за фасадни части и черупки за покривна конструкция. Широко разпространение на строителния материал вероятно ще се извършва само през следващите няколко години, но вече са планирани високи субсидии за бързо разпространение на иновативните строителни материали.

Текущи източници на доставка

Текстилният бетон се състои, за разлика от фибростанцията, трудно за прекарващите се компоненти. Влакната в текстилния бетон се състоят от следните вещества:

  • Алкално-устойчиво стъкло (AR стъкло)
  • Базалт или
  • Въглерод

За да изпълни задачата си като възможно най-оптимално, влакната се комбинират в текстилния бетон, които са засилени в посока на приложимите сили на строителния материал. Така всеки компонент е практически снабден с точно адаптирана армировка на влакна.

Това означава, че все още не е възможно да се използва широко. Дори покриването на влакната и обработката им в армираща тъкан е изключително сложно и скъпо. Освен това влакната са вградени в специален фин бетон, който е прецизно съобразен със съответните изисквания на армиращата тъкан и трябва да има правилната носеща способност.

В допълнение, оразмеряването на компонентите досега все още е проблем, в момента се разработват само различни подходи за изчисляване на товароносимостта, до момента все още няма емпирични стойности, които да са основни за оразмеряването.

С оглед на тази ситуация, покупката за лична употреба засега е едва ли възможна, но по поръчка продукти от съответните производители може да са възможни в отделни случаи. По отношение на цената може да се предположи, че подобно нещо е не само скъпо, но вероятно много скъпо.

Съвети и трикове Само след няколко години сглобяемите части от текстилен бетон могат да се предлагат на пазара в големи количества. Въпреки това е малко вероятно производството на отделни компоненти да бъде икономично в обозримо бъдеще.