Направете текстил по-трудно

За домашен текстил, който не може да бъде почистен в пералната машина, има текстил. Те включват безмилостни миризми и излъчват свеж аромат. Производствените варианти често са много неекологично. Можете обаче сами да създадете алтернатива за здравето и околната среда.

Ето как правите свой собствен освежител за текстил

В дрогериите и супермаркетите навсякъде има освежители за текстил, удобни и готови за употреба в бутилки с пулверизиран печат (12,99 евро на Amazon *). Продуктовата марка Febreze със сигурност е лидер на пазара и добре позната. Функционирането на индустриално произведените освежители за текстил се основава на съставки със свързваща или затваряща функция. Цинковите соли, например, могат химически да свързват молекулите на миризми и съдържащите се във Febreze циклодекстрини ги затварят в тяхната куха молекулярна структура. Други освежители за текстил също работят просто като покриват силни аромати.

Някои от тези освежители за текстил често са алергенни поради силните аромати и поради това се понасят зле от страдащите от алергии. Поради полимерите, привличащи миризмата, някои също не са особено екологични. Ако искате да сте на сигурно място, що се отнася до здравето и околната среда, или ако просто ви харесва да правите собствени помощници в домакинството, можете лесно да си направите освежител за текстил. Предложеният по-долу вариант има ясен и некритичен списък на съставките.

Това, от което се нуждаете, е следното:

  • Дестилирана вода, 500 мл
  • Силен алкохол, 50 мл
  • Сода за хляб, 1 с.л
  • Летливо масло

Можете да използвате дестилирана вода като основа за носене, но можете и да кипнете вода. Поради стерилизацията, спреят ще има значително по-дълъг срок на годност. Напълнете 500 ml от него в чиста бутилка за пръскане, за предпочитане измита с гореща вода, за предпочитане дозатор за вода за пръскане на цветя.

Високопроцентният алкохол се добавя, за да неутрализира миризмите и да инхибира бактериите. Например можете да вземете чист, 70% козметичен алкохол от аптеката или лек шнапс като Doppelkorn или водка. Добавете 50 ml от него във водата.

След това добавете добра супена лъжица сода за хляб (натриев хидроген карбонат) на прах. Содата за хляб също има добър неутрализиращ миризма ефект. Разтворете го във водно-алкохолната смес.

За приятен аромат можете да добавите етерично масло, както искате. Класиката за приятни аромати на стаите е лавандулово масло, масло от лимонена трева, например, има свеж, цитрусов аромат, малко по-топло и портокалово масло на юг. Въпреки това, ароматното масло не е необходимо, за да се премахнат неприятните миризми.