Отстранете текстилното лепило

Текстилното лепило е направено за бързо нанасяне. В случай на бързи проекти обаче планирането понякога може да бъде твърде невнимателно и също така е по-лесно нещо да се обърка. По-долу можете да прочетете как да разхлабите неправилно залепена или оцветена тъкан.

Как може да се отстрани текстилното лепило?

Текстилното лепило често е вид универсално лепило. Продуктите, закупени от специализирани търговци на дребно, са предимно дисперсионни лепила на акрилна основа, но има и екологични варианти, повечето от които са направени от естествен каучук. Текстилното лепило често може да се използва не само за залепване на тъкани, но и кожа, хартия и понякога дори дърво и метал. Такива текстилни лепила обикновено имат много добра задържаща сила, особено ако материалът, който се залепва, го абсорбира добре поради своята абсорбираща способност.

  • Прочетете също - направете текстилно лепило сами
  • Прочетете също - Правилното нанасяне на текстилно лепило
  • Прочетете също - Премахнете петна с ацетон

Когато бързо залепите лепенка от плат или подгъв на панталон, нещо може лесно да се обърка и да капе върху дрехите, които носите в момента. Дори ако проектът за залепване трябва да бъде обърнат, лепилото трябва по някакъв начин да отстъпи. Има основно следните методи:

  • ацетон
  • Над гладенето
  • Препарат за премахване на петна

Трябва да използвате агресивни разтворители с повишено внимание. Поне ако искате да премахнете текстилното лепило от деликатен елемент от облеклото. Това може да го повреди и избледнее

ацетон

Ако забележите бъркотия бързо и лепилото все още е течно, можете да опитате да го измиете с вода. Избягвайте да търкате силно петното, което само ще нанесе лепилото по-дълбоко във влакната. Можете да разтворите остатъците с ацетон. Ацетонът се предлага от магазините за хардуер. Ако имате такъв, можете да използвате и лакочистител, който не е без ацетон. След това изперете дрехата.

Над гладенето

Текстилното лепило може бързо да се разхлаби от топлина, но не е задължително да се отстрани старателно от тъканта. Следователно методът с желязо се препоръчва особено, когато залепеният шев трябва да се разхлаби или смени. За да го смените, затоплен, опънат адхезивен шев обикновено може да бъде фиксиран директно в друга точка, тъй като обикновено все още има достатъчно сила на залепване. За да се отстрани напълно лепилото, е необходимо да се глади по-често и с абсорбиращ парче плат, поставен между него и, ако е необходимо, да се помогне с ацетон.

Препарат за премахване на петна

Наличното в търговската мрежа средство за отстраняване на петна също може да се опита да премахне остатъците от текстилно лепило. Уверете се, че винаги първо отстранявате най-грубите механично, с пресни петна с вода, със изсушени с тъп нож.