Термо дърво за тераса

Thermowood се характеризира с особено дълъг експлоатационен живот и устойчивост на атмосферни влияния. Поведението на изкривяване и джобовете от смола, както и рискът от инфекция при отлепване на термо дърво също са намалени. Всички причини, поради които термо дървото е подходящо за настилки.

Защо термо дърво за терасата?

Има няколко аргумента в полза на термо дървото като настилен материал. Въпреки че има не само предимства, те ги надвишават. Thermowood е името, дадено на термично обработена масивна дървесина. Термичната обработка се извършва чрез нагряване на дървата с пара до около 215 ° C след изсушаване до 0% остатъчна влага. Тази обработка придава свойствата на масивната дървесина, които се отплащат, особено когато се използва на открито. Това включва например:

  • Много дълъг експлоатационен живот с пълно излагане на елементите
  • По-малко деформация, изкривяване и поведение при опъване с колебания на температурата и влажността
  • Без химикали
  • Без смола
  • По-добра изолационна стойност
  • По-малък риск от инфекция с обстрел и натрошаване

Преди всичко устойчивостта на термо дървото говори за използването му на терасата. Настилката от термо дърво може да издържи до 30 години при пълни метеорологични условия без големи загуби на качество. Процесът на термизация прави дървесината устойчива на водни повреди като гниене и значително по-малко податлива на последиците от температурни колебания като деформация, къдрене и стресинг пукнатини. Екологичният отпечатък на напълно безхимичния процес на термизация също е добър.

По време на обработката също така се отплаща, че термодървесината вече няма слепващи и визуално разрушаващи области от смола (технически език смоли). Когато се разхождате и лежите на терасови дъски от термо дърво, по-ниският риск от инфекция при раздробяване и по-ниското нагряване при силна слънчева светлина също се забелязват положително.

недостатък

Въпреки всички тези предимства, има и няколко недостатъка с термо дърво. Не е истински недостатък, но трябва да се има предвид, че пукнатините под напрежение са значително намалени, но не могат да бъдат напълно предотвратени. Когато обаче се появят, те са по-слабо изразени.

Освен това термичното дърво не е устойчиво на ултравиолетови лъчи поради обработката му. Това означава, че термо настилката от дърво също може да избледнее и да посивее. Това не влияе върху тяхната трайност, но влияе върху външния им вид. За да се предотврати това, са необходими грижи с дървесно масло, особено веднага след монтажа. Това затваря порите в дървото и освен UV лъчението, повърхността е и по-устойчива на замърсяване.