Нанесете дълбок грунд върху мазилка

Грунд се препоръчва за много препарати за стени. Tiefengrund се счита за универсален агент сред грунд продуктите. Но е подходящ и за гипсови стени? В много случаи Tiefengrund е дори най-добрият вариант тук, но трябва да се имат предвид няколко неща.

Защо да нанасяте Tiefengrund върху мазилка?

Суровата мазилка, която не е предназначена като облицовка на крайната стена, а по-скоро като основа за тапети или декоративна мазилка, е едно от най-грубите стенни покрития. Поради своята порьозност и минерална основа, те имат силен капилярен ефект, когато са сухи, така че са много абсорбиращи. Подобно на други абсорбиращи стенни покрития, като гипсокартон или бетон, се препоръчва импрегниране преди по-нататъшна обработка на измазани стени. Водоразтворимият материал за нанасяне като паста за тапети или боя за стени може иначе лесно да проникне през стената и да причини увреждане на влагата в строителната тъкан.

Tiefengrund (4,81 евро за Amazon *) е предопределен за импрегниране на стени. Грундът на основата на акрилна или алкидна смола има предимно ефект на защита на стената отвън срещу проникването на влага

Кой дълбок грунд нанесете върху коя мазилка?

С Tiefengrund се прави разлика между варианти без разтворители и базирани на разтворители. Продуктите за довършване на стени и тавани без разтворители винаги имат предимството, че са по-съвместими с жителите и околната среда. Ако остатъците от разтворител се изпарят, те могат да навредят на здравето и все още могат да миришат неприятно изкуствено дори седмици след боядисването.

Старата, "шлифовъчна" мазилка, която се шлифова при теста за натиск и приплъзване с пръсти, трябва да бъде обработена с дълбоко грунд на основата на разтворител от съображения за техническа ефективност. Благодарение на разтворителя, такъв дълбок грунд прониква по-дълбоко в ронливата мазилка и забележимо я втвърдява и тапетите или боите могат да залепнат по-добре към нея.

Нанесете като дълбокия грунд?

Както при всички процедури за стени, преди прилагането на Tiefengrund се прилагат следните основни правила:

  • Изравнете повърхността на стената, евентуално с пълнител
  • Уверете се, че стената е напълно суха
  • Направете стената чиста и без прах

Дълбокият грунд трябва да се нанася само когато стената на мазилката е напълно суха и чиста, т.е.без притеснителни остатъци от мазнини и прах. Изравняването трябва да става в интерес на по-късното покритие на стената - така че, ако тапетът трябва да се постави гладко върху мазилката, компенсирайте всички дупки, пукнатини и недостатъци с пълнител.

По принцип правилото при Tiefengrund е, че той наистина трябва да проникне през всички дълбочини на мазилката, докато не се насити и наистина не попие нищо. Ако мазилката има много големи пори, може да са необходими няколко слоя.