Съвети и трикове за почистване на столчета за кола

Дупка, докато се наслаждавате на кафето си, небрежен пътник или просто изтичане на времето - петна и замърсяване на седалките в автомобила могат да се случат бързо и почти винаги допринасят за намален фактор за добро усещане и амортизация. Това може да бъде отстранено много лесно с подходящо почистване. Можете да прочетете за възможностите тук.

Направете го сами или професионално почистване на седалката?

Преди почистване на столчетата за кола често възниква въпросът дали трябва да ги почистите професионално от специализирана компания или е по-полезно да инвестирате един до два часа от собственото си време и по този начин да спестите разходи. Отговорът на този въпрос по същество зависи от вида на замърсяването. По-специално, ако се стремите към цялостно почистване или ако има петна, които могат да бъдат отстранени само с професионални инструменти, може да е полезно да почистите седалките старателно. Това струва между 10 и 70 евро на място, в зависимост от усилията и вида на почистване и грижи. Професионалното почистване на седалките може да осигури приятен аромат, особено преди продажбата на автомобила, а също така да увеличи стойността му.

 • Прочетете също - Почистване на порцелан: съвети и трикове за почистване
 • Прочетете също - Съвети за почистване на гранитна мивка
 • Прочетете също - Овлажняване - Съвети

Подгответе интериора

Но дори самото почистване може да премахне множество петна и примеси с фантастични резултати. Независимо дали става въпрос за ваше собствено или професионално почистване: преди да започнете, уверете се, че интериорът е подготвен. Изключете отоплението на седалката (не се притеснявайте: дори мокрото почистване обикновено не може да му навреди) и оставете климатика да работи, особено през зимата, така че влагата от почистващия агент да може да се изтегли и да няма образуване на плесен. Отворените прозорци могат да помогнат в топлите дни. Покритията също трябва да бъдат премахнати и прахът и трохите да бъдат отстранени с прахосмукачка.

Обърнете внимание на материала на вашите седалки

Не всички столчета за кола са създадени еднакво: в зависимост от материала, с който е покрита седалката ви, може да се наложи да се справите без определени почистващи препарати или машини или да следвате определена процедура за почистване. Почти всички столчета за кола са направени от един от следните материали:

 • Подложка;
 • Материал;
 • други видове текстил;
 • Кожа;
 • Велур;
 • Велур;
 • Винил; или
 • Алкантара.

Тапицирани седалки от плат и текстил


Разграничаването между различните материали на седалките е важно за успешното почистване

Столчетата за кола от тази категория обикновено са много здрави, тъй като трябва да могат да издържат на дълготрайно износване. По-специално тук влажните петна могат да проникнат дълбоко в тъканта. Предимство на тапицираните седалки, от друга страна, е, че те реагират добре на домашни средства и различни специални спрейове, които също са направени да се изтеглят дълбоко в седалката. Следователно, третирането с текстилни почистващи препарати и четка често е достатъчно, за да се обяви война на петната. Внимание се отнася за хора с чувствителна кожа: тъй като агентите действат и в седалката, трябва да се избягват химически добавки с висока pH стойност.

Кожени, велурени и велурени седалки

Столчетата за кола, изработени от кожа или изкуствена кожа, не се замърсяват толкова бързо, колкото тапицираните седалки, но трябва да се почистват с повече внимание към материала. Поради повърхностната структура, използването на вода, препарат и почистваща кърпа обикновено е достатъчно за леки замърсявания. В случай на по-дълбоки петна, трябва да внимавате да не използвате киселинни почистващи препарати или да не прилагате силен натиск върху повърхността, за да предотвратите загрубяването. След почистване трябва да се използва и продукт за грижа за кожата, така че покритието да остане еластично.

Винилови седалки и седалки от Алкантара

За разлика от кожените седалки, винилът е направен от изкуствено произведена пластмаса, което прави това покритие еластично и повърхността е много по-трудна за разрушаване. Следователно можете да използвате най-вече всякакви почистващи препарати на тези седалки, без да влияете на цвета или структурата.

Алкантарата също може да изглежда като велур, но всъщност е синтетичен материал. Веднага след като това се използва интензивно, трябва да се избягват домашни средства за защита и ресните да се шлифоват с подложка. Предварителното почистване с текстилни почистващи препарати и четка, както при тапицираните седалки, може да премахне точно толкова петна тук.

Подходящите почистващи препарати за различни видове замърсявания

Веднага след като се информирате за правилната грижа за капака на седалката си, идва частта в саксия: за справяне с различните видове замърсяване. Съществуват разнообразни почистващи препарати, а също и някои домашни средства, които вече са се доказали в миналото. Те включват преди всичко:

 • ** Почистващи агенти **: почистващи средства за пяна и седалки, жлъчка и специални други сапуни, средства против плесени и лакове за кожа.
 • ** Домашни средства **: пяна или гел за бръснене, препарат, препарат за почистване на килими, оцет, сода за хляб или бакпулвер, течност за миене, спрей за лед, препарат за прозорци и стъкла, както и препарат за протези и Kukident.

Почистващ препарат за пяна за тапицерия и пяна за бръснене или гел за бръснене за петна от вода и мазнини


Почистващият препарат за тапицерии е популярен препарат за почистване на автомобилни седалки

Почистващият пяна за тапицерия е универсален за автомобилни седалки, изработени от плат: той може да се напръска директно върху седалката, внимателно да се втрие и след това да се отстрани отново с помощта на екстрактор или мокра прахосмукачка. По този начин петна от вода, мазни петна, мазни участъци и дълбоки замърсявания могат лесно да бъдат премахнати. Дори тъмните петна от кафе или кола нямат шанс. Недостатък обаче е, че в тези агенти често се крият химически добавки. Между другото, пяната за бръснене или гелът за бръснене могат да се използват като домашни средства - резултатът често е еквивалентен със значително намаляване на разходите и по-малко химикали.

Сапун за жлъчка, препарат и препарат за почистване на килими за упорити петна

Сапунът за жлъчка, препарат и препарат за почистване на килими също могат да помогнат срещу силно замърсени столчета за кола. Те също трябва да се смесват с хладка вода, да се обработват в седалката и след това да се изтриват с кърпа. Опитайте обаче тези киселинни почистващи препарати първо на незабележимо място, за да сте сигурни, че повърхността на седалката не е повредена и няма обезцветяване. Кола, кафе и дори петна от кръв могат да бъдат почистени. Друг положителен страничен ефект е, че тъканите могат да бъдат направени да блестят отново.

Предотвратете появата на плесен - и я лекувайте, ако се появи

Както и в другите затворени помещения, и при плесените правилото е: по-добре е да не го оставяте да стигне до точката, в която може да се развие. Ако обаче влажността в колата ви е твърде висока и в седалките ви се е появила плесен, трябва да действате бързо. Обикновено кожените седалки могат да се избърсват с влажен химически препарат против плесени от железарския магазин, тапицираните седалки трябва да се обработват с него в дълбочина. В случай на съмнение може да се използва чист алкохол. Това обаче трябва да се случи само на студено, защитено от подслон на слънцето.

Оцет, сода и печене на прах като домашно лекарство срещу миризми

За да разпространяват неприятни миризми от вътрешността на колата ви, дръжката може да бъде възнаградена към домашното лекарство. За това трябва само да смесите чифт супени лъжици от тях с хладка вода, да се спуснете на петна и избършете след кратко време с влажна кърпа.

Също така, използването на сода или печене на прах е чудесен начин да поставите миризмите върху тялото. Летливите киселини могат да бъдат обвързани с содроди и цигарен дим, който причинява феноли във въздуха, е свързан с сода и спира миризмата на евтин и ефективен начин. Дори петна от урина и дори повръщане могат да загубят миризмата си. За целта прахът трябва да се смеси с вода и да се постави върху седалките и в идеалния случай да се остави там една нощ, за да влезе в сила. На следващата сутрин изсъхналият остатък може просто да се вакуумира с прахосмукачка, която също премахва свързаните миризливи вещества.

Действайте бързо с повръщане

Собствениците на домашни любимци, родители и шофьори по парти вечери знаят проблема: ако повърнете в колата, не само миризмата, но и много забележимите петна се развиват. Правилото е: колкото по-бързо действате, толкова по-лесно е да премахнете мръсотията. Котешката постелка, дървени стърготини и брашно могат да свържат влагата, така че повърнатото може да се отстрани по-бързо. Докато кожените седалки след това могат лесно да се избърсват с течност за миене, тапицираните седалки трябва да бъдат обработени с почистващ препарат за пяна, за да се премахнат петна и сода за хляб или бакпулвер за премахване на миризми.

Отстранете дъвката с леден спрей

Ако искате да премахнете изсушената дъвка от столчето за кола, препоръчваме ви да отидете в аптеката. Наличният там леден спрей може да се напръска директно върху дъвката, като я направи ледена и я отдели от седалката с шпатула.

Изваждане на кучешка коса от седалките на автомобила


Кучешката коса е упорита в колата

Собствениците на кучета обикновено не могат да избегнат космите на седалките, които техните любимци са оставили след шофиране. Дори и след използване на прахосмукачка, косата остава в тапицирани седалки, които са по-трудни за достигане. Специални четки за почистване се предлагат от специализирани търговци на дребно, които са разработени за премахване на животински косми. Две домашни средства обаче са по-евтини: първо прекарайте влажна гумена ръкавица по повърхността, така че косата да се придържа към нея, а след това обработете останалите с маскираща лента или лента, която натиснете върху седалките и след това отлепете.

Внимавайте с почистващите средства за стъкла и прозорци, както и с Kukident и Co

В случай на особено упорити петна, препарати за почистване на стъкла и прозорци също могат да се използват в разреден вид. Те имат свойства на разтваряне на мазнините, но най-вече се състоят от химически компоненти, поради което не само щателно изплакване, но и предпазливост по отношение на цвета на тапицерията или повърхностната структура на кожата.

Същото се отнася и за почистващите препарати за зъби и Kukident: те също могат да бъдат преработени в ефективно почистващо средство с вода, но поради техния ефект на почистване на зъбите те имат наждакови вещества, които могат да притъпят по-специално кожените седалки.

Използване на полезни машини

В допълнение към използването на многобройните домакински и почистващи препарати за различните петна, разбира се има и възможност за ускоряване на процеса на почистване с помощта на машини. В допълнение към универсалния инструмент за прахосмукачка, процесите на мокро почистване също могат да бъдат оптимизирани по този начин. В допълнение към спестеното време, това често има предимството, че може да проникне дълбоко в капаците на тапицерията, а ръбовете могат да се почистят и старателно. Има различни опции в зависимост от вида на седалката:

 • Почистващ препарат за пара;
 • Прахосмукачка или. Kärcher;
 • Мокра прахосмукачка; и
 • Пистолет за сгъстен въздух.

Почистващ препарат за пара: естественият вариант

Парочистачките позволяват на гореща водна пара да проникне дълбоко в тъканта на столчето за кола за около пет до десет минути и може да използва тази процедура за разхлабване на изсъхнали петна и дори втечняване на петна от мазнини. Уникално предимство на парните почистващи препарати е, че те не се нуждаят от никакви химикали, така че цялостното почистване е възможно и естествено и особено за чувствителна кожа и страдащи от алергии.

Прахосмукачка или. Kärcher за мокро почистване


Мокрото почистване е много ефективно в колата

Ако, от друга страна, не искате да се справите без някой от горните препарати за мокро почистване, тъй като се борите например с по-груби петна или миризми, препоръчваме да използвате прахосмукачка за тапицирани седалки. Kärchers. Можете лесно да го вземете назаем от доставчик на услуги. Сега напълнете прахосмукачката с избраното от вас влажно почистващо средство и я напръскайте върху тапицерията с натискане на бутон. При използване на прахосмукачки или. Kärchern извършва целия процес на почистване в една стъпка: в допълнение към прилагането на почистващия агент, всички компоненти на мръсотията се разтварят едновременно и се вакуумират, което прави този процес особено спестяващ време.

Като алтернатива можете да използвате мокра прахосмукачка, ако искате да дадете на почистващия агент малко повече време, за да влезе в сила. С тази процедура първо нанесете обилно влажното си почистващо средство върху седалките на автомобила с пулверизатор (12,99 евро на Amazon *) и оставете да влезе в сила. След това се изсмуква с мократа прахосмукачка.

Бързо и ефективно: сгъстен въздух

И накрая, има и възможност за използване на пистолет за сгъстен въздух. Почистващият агент се пръска в тъканта със сгъстен въздух със светкавична скорост и след това се изтласква отново, което също води до по-бърз и задълбочен процес на почистване. Пистолети за сгъстен въздух също могат да бъдат взети назаем от подходящи доставчици на услуги за малко пари.

Внимавайте със светлите столчета за кола

Ако сте избрали бели или бежови столчета за кола, когато купувате автомобил, може да се наложи да бъдете внимателни, когато ги почиствате. Особено светлите столчета за кола са податливи на замърсяване, тъй като водни пръски са по-видими и мръсотията и прахът са по-забележими, отколкото на тъмните седалки. Най-добре е да използвате парочистачка за почистване, тъй като това работи с гореща пара и не изисква други почистващи препарати. По този начин може да се избегне грозното обезцветяване, причинено от неподходящи почистващи препарати, без да се налага да се отказвате от цялостно и ефективно почистване.

Предотвратете бъдещото оцветяване

В крайна сметка се прилага следното: най-добрите места са тези, които никога не са се появявали. Определено трябва да имате импрегниране, извършено или извършено не само за автомобилни седалки от кожа или такива в светли цветове, така че да можете да поддържате чистите си места за дълго време. Импрегнацията има предимството, че след това петна могат да се изтрият по-лесно и вече да не проникват дълбоко в материала. Въпреки че няма (известни) домашни средства за защита, има продукти от много различни производители, така че можете да избирате според материала на вашата столче за кола.

Импрегнациите обикновено се напръскват върху седалките и след това трябва да изсъхнат, в зависимост от инструкциите на производителя; това отнема около час в повечето случаи. Уверете се, че всички врати на колата са отворени, за да има добър проход. Трябва да повтаряте този процес на редовни интервали от около 6 месеца, за да поддържате защита. Също така, не забравяйте да купувате повече от една бутилка всеки път, тъй като почти всички производители нямат достатъчно съдържание, за да обработват всички седалки наведнъж.