Съвети за закупуване на кленов паркет

Кленовият паркет има светло оцветени повърхности, които варират от почти бели до тъмно бежови тонове. Повечето от около двеста вида клен, които растат в умерения климат на Америка, Европа и Азия, кленът от Норвегия или явор се използват за производство на паркет. Той има най-голяма плътност на материала и следователно здравина.

Устойчив и нечувствителен

Кленовият паркет се характеризира с висока издръжливост и еластичност едновременно и се счита за твърда дървесина със средно тегло. Абразията и чувствителността към водата са ниски.

  • Прочетете още - Съвети за естествен паркет
  • Прочетете също - Ръководство за евтино закупуване на паркет
  • Прочетете също - Общ преглед на цената за паркет от орех

Малкопорестата дървесина се почиства лесно и развива силна устойчивост дори при смазани или восъчни повърхности. Когато се изсуши добре, той реагира малко на температурните разлики.

Фин външен вид и обезцветяване

Структурата и зърното на кленовия паркет са фини, но могат да бъдат разработени чрез предварителни обработки като оцветяване или оцветяване. Често се комбинира с по-тъмно дърво, например при инсталиране на пиедестали или всестранни стъпала.

Дървесината на явора е с бяло-жълт цвят, който с годините потъмнява и може да пожълтява. Северноамериканският клен е с по-тъмен цвят, а повърхността, която изпъква в светлокафяво, е по-зърнеста от европейските дървета.

Като местна дървесина с относително бърз растеж и голяма поява, кленът е една от паркетните гори със средни цени.

Цени на избрани доставчици (към 2013 г.)

Кленов паркет
Канадски жълто-бежов корабен под магазин за паркет24.де 25,90 EUR / кв.м
Канадски тъмно бежов 3-лентов запечатан магазин за паркет24.де 24,99 EUR / кв.м
Европейски явор светло бежов 3-лентов запечатан магазин за паркет24.де 37,90 EUR / кв.м
Европейски пясъчно бял магазин за паркет24.де 53,99 EUR / кв.м

Внимавайте за обезцветяване

Внимавайте за сини ивици, които сигнализират за неправилно изсъхване на дървото, което по-късно може да доведе до пукнатини.

Въпреки голямата си устойчивост на влага и вода, кленът не е подходящ за използване като паркет във влажни помещения или на открито.

Ако кленовият паркет се нагрява например от интензивна слънчева светлина, дървото може да стане по-тъмно.

Съвети и трикове В помещения, които са много наводнени от светлина, като зимни градини или ателиета, честотата на светлината трябва да бъде регулируема, ако полагате кленов паркет. Дори запечатването с UV-устойчиви лакове за паркет може само да намали обезцветяването и пожълтяването в дългосрочен план, но не и да го предотврати.