Съвети за закупуване на коркови настилки

Междувременно корковите подове са толкова широко разпространени, че се предлагат от всички обичайни вериги магазини за хардуер и във всички магазини за мебели, които продават подови настилки. Обичайната гама от продукти включва сглобяем корков паркет, прости коркови панели за конвенционални коркови подове и валцуван корк.

Чист корк или смесени подове

Всички големи производители на паркети с марка също имат в своята гама коркови настилки. В повечето случаи трислойният сглобяем паркет с език и жлеб обикновено се предлага с технология щракане. Обикновените коркови панели често се произвеждат от специализирани доставчици и не принадлежат към продуктовата група от корков паркет.

  • Прочетете също - цени за корков под
  • Също така прочетете - купувайте евтино коркови настилки
  • Прочетете също - правилно полагайте коркови панели

Благоприятните свойства на корковите подови настилки като еластичност, топлинна и ударна шумоизолация са подтикнали много производители на паркет да "кръстосват" своите продукти. Корковите повърхности са отпечатани с външен вид на дърво или са снабдени с истински фурнир от дърво. Тези коркови подове обаче не могат да бъдат шлифовани.

Ако искате да закупите типичен корков под, направен от масивни коркови листове, трябва да залепите листовете заедно. За това повърхността трябва да е много равномерна и лепилна. Корковите панели с дебелина от четири до десет милиметра могат да се шлайфат като конвенционален дървен паркет и да се запечатват повторно.

Използване на суров корк

Коркът за корковия под се получава чрез обелване на корковия дъб, който се среща главно в Испания и Португалия. Докато по-големите отделни парчета от кората се използват за видимите коркови повърхности, износващият слой за по-късно отпечатани или фурнировани повърхности се получава от по-малки обелени елементи.

Счупеният корк и малки парченца коркови остатъци се преработват в гранулат, който след това се използва за направа на плочи от кошници, като се използват смоли като свързващи вещества. Гранулатните продукти се използват главно като корк корк, който се използва като шумоизолация на крака, особено за плаващи подове от дървен паркет. Корковият подслой, противонапрежението, също често се прилага от залепени коркови гранули в многослоен корков паркет.

Ограничено натоварване на теглото

Едно предимство на корковия под е неговата еластичност, която се дължи на мекотата на материала. Това свойство също така прави корковия под чувствителен към силни физически натоварвания. Те включват например мобилни офис столове, за които на корковия под трябва да се постави например защитна подложка от прозрачна пластмаса.

Съвети и трикове Корковият под е идеален за средно използване, като игра в детска стая или като подово покритие, което е топло до краката в спалнята. Ако сте склонни да местите мебелите си по-често, корковият под може да е неподходящ за това поради белезите върху мебелите. Подложките за малки мебелни крачета обаче могат да помогнат.