Съвети за измазване на таван на баня

Дизайнът на тавана в банята позволява обширна свобода. Измазването им е добра практика в някои отношения. Има обаче няколко неща, които трябва да знаете, особено за неопитни потребители.

Мазилка за тавана на банята

Простото измазване на стените в банята, вместо да ги облицовате, става все по-популярно. От една страна, мазилните стени предлагат по-модерни, разнообразни и стилни дизайнерски опции, от друга страна мазилката е по-изгодна по отношение на конструкцията и климата в помещението в сравнение с плочките. Мазилката диша и по този начин осигурява ефективен обмен на въздух и влага, което осигурява по-приятен, по-здравословен въздух в помещението и предотвратява образуването на мухъл.

  • Прочетете също - Съвети за организацията на банята
  • Прочетете още - Окачване на тавана на банята с гипсокартон
  • Прочетете също - дървени тавани за бани

Поради повишената влажност в пъти, не всяка мазилка е еднакво подходяща в банята - специални видове влагоустойчива мазилка се препоръчват особено в зони с директно пръскане, като душ кабина или над ваната. Тъй като обикновено няма постоянно повишена влажност на въздуха, например в големи кухни или перални, могат да се използват всички често срещани видове мазилки. Например:

  • Варова мазилка
  • Гипсова мазилка
  • Циментова мазилка
  • Мраморна мазилка

Всички видове мазилки могат да се използват без никакви проблеми, особено на тавана, който не е в зоната с директно пръскане. Избирайки особено дишащ вариант (особено варова мазилка), можете да използвате добре таванната повърхност като дихателна мембрана, дори и с плочки от стени. Ако използвате елегантна текстура и фино изваяна мраморна мазилка, можете също да внесете стилен, южен усет във вашия уелнес оазис.

Как да измажем тавана на банята?

От структурна и климатична гледна точка можете да използвате всякакъв вид мазилка за тавана на банята. На практика обаче нещата изглеждат малко по-сложни. По принцип мазилката над главите е въпрос, който изисква известна практика. Ако нямате опит, препоръчително е да използвате вид мазилка, която е лесна за нанасяне. Така или иначе е случаят с повечето продукти от железарията - те обикновено са смесени сухи вещества, които се нанасят на тънки слоеве.

Ако сте напълно неопитни, можете да го изпробвате на маловажно място в мазето - можете също да използвате четка или мазилка (49,99 евро на Amazon *). Тези варианти са изрично предназначени за миряни и едва ли изискват някакви ръчни умения.