прозрачна топлоизолация (TWD) - спестяване на енергия чрез иновативна изолация

Прозрачна топлоизолация (TWD) отговаря на две функции: от една страна действа като изолационен слой, както и слънчевата енергия за подпомагане на сградата на сградата.

Прозрачната топлоизолация се състои от материали, които съчетават добра топлоизолация с висока светлинна пропускливост. Тези свойства се осъществяват чрез пчелна пита, куха камера или капилярни структури, както и полупрозрачни гранули (AIRGEL). Материалите на TWD са в състояние да разпръснат инцидентните светлинни лъчи и да преобразуват светлинната енергия в топлина в основния абсорбционен слой. По този начин прозрачната топлоизолация е пасивна форма на използване на слънчева топлинна енергия. TWD е подходящ както за нови сгради, така и за енергичен ремонт.

  • Също така четете - топлоизолация на фолиото на прозореца
  • Прочетете също - азбестовата изолация - разпознаване и разпореждане
  • Също така прочетете - описание на производителността за плоска изолация на покрива

Таблица 1: Свойствата на прозрачната топлоизолация с един поглед

Топлинна проводимост 0.066 - 1.40 w / mk
Клас на строителни материали Alt: A1, New: A1 (не е запалим)
Цена на m2 200 - 700 EUR

В спецификациите на минималните изолационни дебелини на наредбата за енергоспестяване (Enev) 2014 г. не се взема предвид прозрачната топлоизолация - дебелината на изолационния слой зависи от съответната структура на материала. Същото се отнася и за теглото или. Сурова плътност на два.

Как работи прозрачната топлоизолация?

TWD се състои от много тънки (капилярни) тръби, изработени от пластмаса или стъкло, които са подредени между две стъклени стъкла ("подредени"). Такива материали не са напълно прозрачни, но причиняват бездомна светлина, която е равномерно разпределена. За Aerogels гранулите мъниста имат същия начин на действие. Колко светлина се абсорбира от изолацията, зависи от ъгъла на честотата на слънчевата радиация. Зад прозрачния изолационен слой е масивен стенен строителен материал с добра топлопроводимост, която получава слънчевата енергия и напред в сградата. В същото време, твърдите стени могат да съхраняват част от топлинната енергия и да доставят забавянето на времето в интериора.

Цена и производител на Twds

Прозрачната топлоизолация се използва в контекста на системи за термична изолация (WDVS) и енергийно дефинирана цялостна концепция. Вашата M2 цена се движи между 200 и 700 евро. С цената на конвенционалната топлоизолация - например, минерална вата, полистирол (EPS, XPS) или естествени изолационни материали - цените на системите не са сравними. Twds се произвеждат от производители на строителни стъкло и иновативни строителни материали, отчасти развитието на системите е придружено от технически изследователски проекти. Добре известни имена в германско-говорящата област са например WacoTech, Hedde и Isobouw.

Кои строителни физически свойства имат прозрачна топлоизолация?

Топлопроводимостта (? - ламбда) Прозрачна топлоизолация се намира между 0.066 - 1.40 w / mk (вата на метър X Kelvin). По този начин тяхната топлоизолационна ефективност е много умерена в сравнение с конвенционалните изолационни материали, което е повече от компенсирано от енергоспестяването, което причинява TWD. В допълнение, тази изолационна форма позволява отлична звукоизолация.

Дифузия надеждност и капилярна дейност

TWD компонентите трябва да бъдат дифузионно вещество: въздухът в TWD се нагрява през деня, следователно се разширява и е избутан от елемента - през нощта се охлажда, намалява обема си и се изтласква от TWD. Въпреки това, в зависимост от материала и конструкцията, дифузионната надеждност на материала може да бъде много различна.

Таблица 2: TWD и конвенционални топлоизолационни материали в сравнение

Изолационна топлинна проводимост (W / MK) Минимална дебелина на изолацията съгласно разходите на Enev (cm) на m2 (евро)
TWD 0.066 - 1.40 н. А. 200 - 700 EUR
Каменна вата (26,00 € в Amazon *) 0.035 - 0.045. t 14 10 - 20 EUR
EPS / Styrofoam 0.035 - 0.045. t 14 5 - 20 EUR
коноп 0.04 - 0.045. t 16 10 - 27 EUR

Приложения на прозрачна топлоизолация

Основната област на прилагане на TWDS е фасадната изолация - прозрачна топлоизолация са външни изолационни системи за стени и фасади. Като цяло те са комбинирани с конвенционални WDVs. Търговската асоциация прозрачна топлоизолация показва, че системите са особено подходящи за използване върху масивни стени с висока необработена плътност.

Колко енергия може да бъде спасена чрез прозрачна топлоизолация?

Няма еднократна сума за спестяване на енергия чрез TWD. Зависи от вградените материали, както и метеорологични условия и слънчева светлина. На южни фасади годишната енергийна печалба може да бъде около 120 kWh / m2 годишно, на другите фасади, енергийните печалби се движат между 30 и 80 kWh / m2.

Twds в топлия сезон

За да се сведе до минимум твърде силната слънчева светлина и съответните топлинни ефекти в топлия сезон, се препоръчва прикачване на активни системи за засенчване.

Предимства и недостатъци на прозрачната топлоизолация

  • Предимства: най-голямото предимство на TWDS е свързването на слънчеви топлинни - т.е. климатични ефекти чрез слънчева енергия и топлоизолация.
  • Недостатък: TWDS са скъпи в сравнение с конвенционалната топлоизолация. Преди да вземе решение за такава изолационна система, изчислението на разходите и ползите следва да се извърши от енергиен експерт или специализирана компания.
Съвети и трикове Прозрачна топлоизолация Двойка Топлоизолация и слънчева термична. Те препращат топлинната енергия на слънчевата радиация в сградата в сградата и по този начин допринасят за забележимо икономия на енергия. TWDS са външни изолационни системи за фасадна изолация. Като цяло, те се използват в комбинация с конвенционални WDVs. В допълнение към техния изолационен ефект и техния климатичен ефект, TWS причиняват много ефективна звукоизолация.