Грубо запечатване на външни стълби: трикове и трикове

За да се избегнат повреди от влага, стълбите на открито се нуждаят от внимателна хидроизолация. Тъй като в стълбищния материал има напрежения поради големи температурни разлики и други метеорологични условия, стълбищното уплътнение трябва да бъде особено устойчиво и гъвкаво. Това е единственият начин тази мярка да развие пълния си защитен ефект.

Кои зони на стълбите трябва да бъдат запечатани?

Всички фуги на външно стълбище изискват цялостно уплътнение. Те се намират главно в страничната зона за свързване към стената или стълбищната колона, но също така и между отделните стъпала.

 • Прочетете също - Поставете стълби на открито - така работи
 • Прочетете също - Направете стълбите привлекателни
 • Прочетете още - Предимства на стоманена конструкция за стълбите

Какво използвам, за да запечатам стълбите си?

Използвайте само материали, специално разработени за тази цел, за да запечатате стълбите си. Специалният силикон за използване на открито е устойчив на ултравиолетови лъчи, инхибира гъбички и устойчив на атмосферни влияния. Освен това има достатъчно висока степен на гъвкавост.

Как да запечатате стълбите си

За да запечатате правилно стълбището си, първо отстранете всички стари уплътнители, ако има такива. Използвайте скрепер за фуги (7,49 евро в Amazon *), нож за рязане (15,00 евро в Amazon *) и силиконов препарат за отстраняване или - съвсем просто - бебешко масло.

След това отново почистете старателно цялата повърхност, като се уверите, че на повърхността, която трябва да се запечата, не остават силикон или масло. Сега можете да започнете действителното запечатване:

 • Грундирайте абсорбиращия бетон или камък с дълбок грунд
 • евентуално залепете бояджийска лента от двете страни на ставата
 • Изрежете дюзата на силиконовата касета под ъгъл
 • Напълнете силикона във фугата с помощта на пистолета за пръскане
 • Оставете патрона внимателно да се плъзга по фугата
 • Изгладете силикона директно след това с малка лъжичка или пръчица
 • Водата с малко течност за миене помага за изправянето: просто потопете лъжицата за кратко предварително
 • Веднага след това отлепете лентата на художника под наклонен ъгъл.

И тогава?

След като стълбите са запечатани, отнема около 48 часа, докато силиконът се втвърди напълно. Не го докосвайте през това време! Материалът обикновено става по-рано дъждоустойчив, обикновено е достатъчно еднодневно време за сушене.

За да се предпази цялото стълбище от въздействието на атмосферните влияния, повърхността вече може да бъде запечатана. Така че вашите стълби вероятно ще издържат много десетилетия на открито.

Съвети и трикове Най-добре е първо да запълните по-големите фуги със сглобен профил за фуги, след което да нанесете силикона. По този начин дори широки фуги могат да бъдат добре подредени.