Затваряне на стълбите - какво можете да направите?

По архитектурни причини стълбищата често са проектирани да бъдат отворени за по-добър външен вид. Съществуват определени рискове за сигурността в отделни случаи. Тази статия ще ви разкаже подробно на какво трябва да обърнете внимание и какво можете да направите, за да затворите отворените стъпки.

Отворени стъпки - версии

Съгласно действащите строителни разпоредби на федералните провинции пространството между стъпалата в открити стълбища може да бъде проектирано само така, че да не е по-високо от 12 cm. Има причини за сигурност. По-голяма разлика не би била допустима от правна гледна точка и така или иначе би трябвало да бъде коригирана по технически правилен начин.

  • Прочетете още - Предимства на стоманена конструкция за стълбите
  • Прочетете също - Важни правила за междинно кацане на стълбите
  • Прочетете също - Правила за стълби - преглед

Особени рискове при отворени стъпки

Като правило няма риск за деца, ако интервалите между стъпалата не надвишават максимално допустимото разстояние.

Но нещата могат да изглеждат по различен начин с домашните любимци. По-специално младите кучета биха могли да получат идеята да искат да се изкачат между стъпалата или да се плъзгат в пространството между тях. В отделни случаи може да има риск малкото куче да се подхлъзне.

Котките - включително котенцата - обикновено са твърде сръчни, за да съществува риск. Но все пак можете да вземете предпазни мерки, за да сте на сигурно място.

Маскирайте или осигурете празнини

Пространствата между стъпалата могат да бъдат обезопасени или покрити с различни методи.

  • инсталирането на хоризонтална лента е най-лесният вариант, но стрингерите на стълбите трябва да са достатъчно стабилни за това
  • плътно опънатата мрежа под стълбите би била друга опция, която все още е лесна за изпълнение
  • Облицовката с ламинат или дървена дъска като заместител на щранг е по-трудна за изпълнение

Необходими съображения при обличане

При облицовката е важно всеки материал, който се използва като заместител на щрангове, да бъде монтиран толкова стабилно, че да може безопасно да абсорбира силите на натиск. Това не се гарантира при всички видове стълби и не при всички материали.

Ако се използва ламинат, трябва също така да се внимава да се реже много внимателно и евентуално да се осигурят и краищата на ламината. Това предпазва поставените парчета от повреда на дървените стъпала. Това работи най-добре с уплътнителна лента или подобни материали.

Съвети и трикове Преградите за стълби са най-добрият начин да държите децата и домашните любимци далеч от стълби, които могат да бъдат опасни за тях. В случай на домашни любимци, трябва да се внимава решетките да са толкова тесни, че определено не могат да се промъкнат.