Изграждане на стълби за всеки тип стълбище

В зависимост от вида на стълбището конструкцията на стъпалата варира от облицовката или облицовката на подконструкцията до индивидуалното сглобяване и окачване на щрангове и стъпала в стринг стълбище. Важно е правилно да се изчислят размерите и пропорциите на височината и площта на стъпалото в съответствие със строителните разпоредби.

Подструктура и материали

Стълбищните стъпала могат да бъдат изградени от един или два компонента. Във външната зона, например върху насипи или полегат терен, могат да се поставят блокове, които функционират като масивни стъпала. Материалът на стълбището обикновено е естествен камък или дърво. Подобен начин за изграждане на масивни стълбищни стъпала може да се направи с ашлар или тухли, които се използват за асфалтиране на стълбище.

  • Прочетете също - Материали за облицовка на стълбищни стъпала
  • Прочетете също - Методи за защита на стълбищни стъпала
  • Прочетете също - Цената на бетонните стълби за стълби

Ако стълбищната конструкция е предназначена за поставяне на стъпаловидни елементи, отворените стълбища могат да бъдат изградени само със стъпала. Типични видове стълби са централни и двустепенни стълби. Стъпаловидните елементи могат да се състоят от различни твърди и стабилни материални плочи:

  • дърво
  • Естествен камък
  • Изкуствен камък

Съставни стъпки

В случай на стълбищни форми със закачени стъпала, като стълби на стрингери, стъпалата също са направени от стабилни и твърди материални панели, които са закачени в дървени или метални стрингери от едната или от двете страни.

Могат да бъдат изпълнени отворени и затворени варианти, особено с дървена конструкция на стълбище. Отделните стъпала са допълнени с подрязващи щрангове. Когато сами правите дървени стъпала, отделните елементи на стъпалото се комбинират поотделно, за да образуват обща стъпка.

Формула на стъпка и изчисление

За да се изчислят стъпките, височината, която трябва да бъде преодоляна, е първата отправна точка. При изчисляване на стълби е полезна така наречената формула на стълбището, която определя връзката между височината на стъпалото и повърхността на стъпалото.

Тази формула за стълби се прилага за всеки тип стълби и всяка стъпка материал. При планирането на стълби се допускат леки променливи, които са в границите на строителните норми.

Когато измервате стъпалата, по-малък индивидуален наклон може да осигури по-удобен достъп. Минималната ширина на стъпалата съгласно решаващия DIN 18065 за стълби от осемдесет сантиметра може да бъде удължена.

Съвети и трикове Когато планирате вашата конструкция на стълбищни стъпала, моля, имайте предвид, че имате право да водите максимален брой стъпки под прав ъгъл.