Вътрешните стълби зависят от функцията

Възможностите за дизайн и изборът на материали е значително по-голям за стълбите вътре, отколкото за вън. Стълбите не са изложени на атмосферни влияния или екстремни температури. Има големи разлики в натоварването на стълбите, което може да бъде много високо в общото стълбище.

Четирите често срещани типа стълби

По принцип може да се направи разлика между следните четири вида стълби на закрито:

  • Прочетете също - Изграждане на стълби за стълби за всеки тип стълби
  • Прочетете също - Методи за защита на стълбищни стъпала
  • Прочетете също - Материали за облицовка на стълбищни стъпала
  • Обществени стълби в жилищни сгради
  • Стълбище в семейна къща
  • Индивидуални и необходими стълби в частни жилищни помещения
  • Стълби със специални функции като аварийни стълби или тавански стълби

Обществени стълби

Общите стълби в жилищните къщи обикновено свързват няколко жилищни единици помежду си и винаги са силно посещавани. Подобно на вътрешните стълби в обществените сгради, стълбите са изработени от много стабилни, издръжливи и устойчиви на абразия материали.

Твърдите бетонни стълби и каменните стълби в здрава конструкция са често срещани. В допълнение към голямото натоварване, почистването на стълбите играе важна роля при избора на стъпалата. Тя трябва да може да се извършва относително лесно и бързо.

Частно стълбище

Често срещан вариант за вътрешни стълби в еднофамилни или терасовидни къщи са отворените стълбищни форми. Стъпалата се държат от стилове или бузи. В допълнение към камъка, особено естествения камък, дървото е често срещан материал.

В зависимост от структурните условия различните видове дървени стълби имат и дървени стъпала. Дървените конструкции обикновено не са оборудвани със стълби, направени от други материали. Подструктурата за стълби в къщата може да се състои от стомана, дърво, камък или бетон.

Частни стълби

За отделни стълбища, като стълбище в хола или вита стълба, има стъпала, изработени от материали, които не са подходящи за по-напрегнати стълби. Могат да се използват меки дървета, акрил и стъкло, а като стъпала за стълби се предлагат и ламинат, стълбищни килими и сизал.

Специални стълби

Стъпките за стълби със специални функции вътре, като пестящи място стълби или стълби Samba, зависят от дизайна. Трябва да се спазват допълнителни строителни разпоредби за аварийни и аварийни стълби.

Съвети и трикове Когато планирате и избирате стълбите за закрито, вземете предвид близостта на стълбите до вратите на къщата и входа. Това може да бъде придружено от високо ниво на мръсотия и влага.