Филтърна система за питейна вода - кои аргументи са дадени и защо не са правилни

През последните години се печелят все повече пари с така наречените системи за пречистване на питейна вода за домакинството. Аргументите, използвани за продажба на тези системи, понякога са косми. Някои обаче все още са разбираеми в ограничена степен. Следователно тази статия хвърля светлина върху това, което трябва да говори в полза на лечението с питейна вода у дома, и какво е вярно за него.

Системи за обратна осмоза като най-продаваните системи

Системите за обратна осмоза са сред най-агресивно рекламираните, а също и сред най-продаваните системи през последните години.

  • Прочетете също - филтрирана вода - наистина ли е здравословно?
  • Прочетете също - Филтри за питейна вода: какви системи има?
  • Прочетете също - Филтри за питейна вода: новата реклама

Недостатъците (понякога огромен разход на енергия и вода) на тези системи рядко се споменават и се заличават под масата. Пропиляването на до десет литра добра питейна вода и много електричество за един литър пречистена вода не е нито екологично, нито икономично.

Аргумент бутилирана вода

Единственият аргумент, който всъщност е верен, е, че потреблението на повече от 10 милиарда литра бутилирана вода в Германия всяка година е екологична катастрофа. Транспортните пътища, извличането на вода и почистването и пречистването на бутилките причиняват изключително високо ниво на замърсяване с парникови газове и консумират много ценен суров нефт. От екологична гледна точка пиенето на чешмяна вода със сигурност е по-добра алтернатива. В това няма съмнение. За да направите това обаче, не е необходимо да се обработва по скъп и вреден начин.

Чистота на питейната вода

Според германската наредба за питейната вода питейната вода в Германия се контролира много строго, граничните стойности в ЕС са много строги. Водата от чешмата винаги е подходяща за пиене, без да се налага да я почиствате допълнително. Той е строго контролиран и винаги има постоянно, гарантирано качество.

Супер чиста вода

Водата, която е била пречистена чрез система за обратна осмоза, не съдържа нищо повече. Всички замърсители са премахнати, но е премахната и цялата естествена минерализация. Водата от осмозата е като дестилирана вода - и също толкова нездравословна. Големи количества от него по време на пост могат да причинят животозастрашаващи състояния.

Почти всички европейци от Централна Европа страдат от сериозен недостиг на минерали поради недостатъчен прием на минерали чрез диетата си. Деминерализираната вода също така премахва голямо количество жизненоважни минерали от тялото, защото има агресивен ефект поради загубата на минерализация.

Свръхчистотата не изглежда по-здравословна, но уврежда здравето трайно.

Стерилитет

Системата за обратна осмоза също така премахва вирусите, бактериите и микробите от водата. Според Наредбата за питейната вода така или иначе опасните, патогенни микроби не трябва да присъстват в питейната вода. Безобидните непатогенни бактериални щамове в много малък брой нямат отрицателно въздействие върху качеството на водата.

Те са част от нашата природна среда и могат да бъдат намерени на много повърхности, а понякога и в нестерилизирани съдове за пиене. Премахването предварително предварително изобщо няма никакъв смисъл.

Съвети и трикове Естествената изворна вода е добра алтернатива на чешмяната вода, стига да се контролира качеството. Но това не е „по-здравословно“ от чешмяната вода. Лечебната вода, от друга страна, е лекарство.

Кърмачета, бременни жени и болни

Супер чистата вода, която премахва минералите от тялото, не е здравословна и за слабите хора. Само за бебешка храна водата трябва винаги да се преварява заради млякото на прах и трябва да се обърне внимание на възможно най-ниското замърсяване на водата.