Почистване на питейна вода - какво трябва да се почисти и кога има смисъл?

По принцип водата от чешмата пристига с достатъчна чистота при нас. Когато почистването на питейна вода всъщност има смисъл, кои методи могат да се използват за това и кои вещества определено трябва да се отстранят като замърсена питейна вода, тази статия осветява изчерпателно.

Чистота на водата

Водата никога не е идеално чиста, стерилна и напълно без вредни вещества. Това не е проблем, тъй като тялото ни е много добро в изхвърлянето на малки количества вредни вещества. Такива вещества не само се абсорбират постоянно с водата, но и с храната и въздуха, който дишаме.

  • Прочетете също - Лечение с питейна вода у дома - какво е възможно и полезно?
  • Прочетете също - допълнително третиране на чешмяна вода - има ли това изобщо смисъл?
  • Прочетете също - Лечение с питейна вода за преходи и на открито

Прекомерната чистота на водата - например при пиене на дестилирана вода - може дори да бъде много вредна за здравето. Докато свръхчистата вода е мощна точка за продажба, тя в крайна сметка е много вредна за вашето здраве.

Известните системи за обратна осмоза за пречистване на питейна вода са не само излишни по отношение на качеството на чешмяната вода, но и опасни. Те произвеждат вода, чиста като дестилирана вода - със същите последици.

Естествено чистата изворна вода не е напълно без примеси - тя е най-подходяща за нашето тяло поради естествената си минерализация. В края на краищата сме около 200 години.000 години, физиологично перфектно адаптиран към този тип вода.

Необходимо пречистване на водата

Пречистването на водата става необходимо там, където не е задължително да се дава чистотата, изисквана от Германската наредба за питейната вода - такъв е случаят в много южни страни, както и в развиващите се страни, но и в дивата природа, където водата не е проверена.

Дори животно, което умира в горната част на извора, може да замърси цялата пролет с опасни микроби, които могат да причинят животозастрашаващи заболявания. Тъй като това не е очевидно, водата никога не трябва да се пие нефилтрирана по време на обиколки на открито - или поне да се вари достатъчно дълго време.

Ако тръбната инсталация в къщата показва хигиенни недостатъци, микроби или повреди, водата, която пристига чиста, също може да бъде силно замърсена.

Възможности за пречистване на водата

  • Система за обратна осмоза
  • Филтрация
  • UV дезинфекция
  • Лечение с гермициди (хлор, сребърни йони, хлориди)

Съвети и трикове Анализът на водата предоставя информация за възможни увреждания на водата, причинени от инсталацията на къщата.