Консумация на питейна вода в Германия и по света

Тук можете да прочетете колко висока е средната ни консумация на питейна вода в Германия и кои области се отчитат с какъв дял. В сравнение ще намерите и номерата от други части на света, както и някои съвети за това колко всъщност трябва да пиете.

Средно потребление в Германия и по света

От 90-те години насам средното потребление на питейна вода в Германия е спаднало с около 25 литра - от 147 литра на човек на ден до само 122 литра на ден.

  • Прочетете също - Питейна вода
  • Прочетете също - Какво всъщност е питейната вода?
  • Прочетете също - цените на питейната вода в Германия и в международен план - какво струва питейната вода?

Тази стойност е една от най-ниските във всички западни индустриални държави. Например в САЩ потреблението на глава от населението е над 475 литра на ден, Канада и Австралия все още са над 350 литра на глава от населението на ден.

В южните страни на Испания, Португалия, Гърция и Италия потреблението все още е повече от два пъти по-високо от това в Германия.

В Дания и Великобритания обаче това е една трета от това в Германия, а Белгия и Холандия също имат значително по-ниска консумация на вода.

По-голямата част от света

Около 1,1 милиарда души трябва да се справят с по-малко от 20 литра на ден, други 2 милиарда души по света изобщо нямат достъп до чиста питейна вода и трябва да се снабдяват от потоци, езера и солени басейни с вода.

В Мадагаскар всеки ден има около 5 литра питейна вода на глава от населението, в Индия това е почти 25 литра на човек на ден.

Разпределение на употребата на питейна вода

Около половината (44 процента) от консумацията на питейна вода в Германия се използва за къпане, душ и лична хигиена. Друга трета (33 процента) се използва за измиване на тоалетните.

Измиването на прането представлява около 15 процента от общата консумация на вода, около 7 процента се използват за миене на съдове и само 5 процента за пиене и приготвяне на храна средно за Германия.

Освен това, прибл. Консумират се 10 милиарда литра бутилирана вода. Между другото, в САЩ това е около три пъти повече. Потреблението на бутилирана вода се увеличава. На фигурите са включени не само изворна вода, но и лечебна и трапезна вода.

Съвети и трикове Предвид големия разход на вода в нашите географски ширини и намаляващите водни ресурси, препоръчително е да помислите за собственото си потребление и спестявания в тих час.