Състав на питейната вода - какво всъщност има в питейната вода?

Отново и отново липсва яснота за това кои вещества всъщност се съдържат в нашата питейна вода, кои вещества могат и не могат да бъдат в нея и кои трябва да са в нея. Следователно тази статия разглежда подробно въпроса за съставките в нашата питейна вода.

Различен състав на водата

Всяка вода е различна. Това е така, защото нашата питейна вода се получава от различни източници. В зависимост от площта и водоизточника съставните части на водата се различават значително една от друга.

  • Прочетете също - Коя вода е най-здравословна?
  • Прочетете също - Производство на питейна вода - откъде идва нашата питейна вода?
  • Прочетете също - Водораслите в питейната вода: причини, както и средства за отстраняване

В райони с богати на вар почви твърдостта на водата също е по-висока, например, тъй като подпочвените води са могли да абсорбират значително повече от компонентите на твърдостта, когато са преминавали през почвата.

Водата - включително питейната - не е само чиста H2O. В зависимост от произхода си, той съдържа голямо разнообразие от разтворени вещества, някои от които са важни за нашето здраве. Следователно напълно чистата вода, като дестилирана вода или вода от осмоза, не е толкова добра за нашето тяло. Предназначен е за технически цели, но не и за живи организми.

Солена вода

За разлика от морската вода, питейната вода не съдържа сол. Съдържанието на сол в питейната вода често се бърка със съдържанието на натрий. Някои здравни специалисти казват, че хората с високо кръвно налягане трябва да избягват вода с високо съдържание на натрий. Тази препоръка обаче не винаги е валидна във всички случаи и е технически противоречива.

Минерализация

Минералите са всички естествени вещества, които се разтварят във вода. Тези вещества са желателни във всеки случай. Минералите гарантират, че буферната функция на нашия организъм за киселини и основи се поддържа. Буферът не е вода, а минералите, които съдържа.

Вода, която не съдържа минерали, все още може да се счита за питейна вода, но тя реагира агресивно и разтваря жизненоважни минерали от тялото ни. Един пример за това е осмозната вода.

бактерии

Много малко бактерии всъщност причиняват болести. Други видове бактерии, от друга страна, са напълно безвредни. Питейната вода не трябва да е без микроби - тя трябва да е без патогенни бактерии. Малък брой безвредни бактерии е напълно нормален, естествен и безвреден.

Съвети и трикове Замърсителите като тежки метали трябва да бъдат само в малки естествени количества във водата. И тук само твърде много е вредно. Водата обаче не трябва да съдържа никакви химически вещества.