Гипсокартон - устойчивостта

Гипсокартонът отдавна е стандарт за вътрешни работи. В крайна сметка видът на инсталацията предлага много предимства като скорост и икономия на разходи. Има обаче и някои очевидни недостатъци. Един от тях е ниската устойчивост на гипсокартон.

Изграждане на гипсокартон

Гипсокартонът се състои по принцип от метална рамка или стена или. Покривни летви, в които е разположена изолацията на гипсокартона, отгоре на които се извършва обшивката с гипсокартона.

  • Прочетете също - винт гипсокартон
  • Прочетете също - Примерно изчисление за цената на гипсокартон
  • Прочетете също - Гипсокартон и дюбели

Междувременно се издигат цели сгради без вътрешни зидани стени. Много преградни стени се изпълняват изключително като гипсокартон. Не напразно стените от гипсокартон също се наричат ​​леки стени. В резултат на това тези гипсокартони имат и по-ниска товароносимост.

Повишаване на устойчивостта на гипсокартон

Има обаче начини за значително увеличаване на носещата способност на гипсокартон:

  • еднослойна дъска
  • двуслойна дъска
  • Напречни греди

В природата на нещата еднослойната дъска има най-ниската товароносимост. Като средна стойност: максималната товароносимост на работен метър е максимум 30 до 40 кг. Дълбочината на натоварване обаче също е определящ фактор. Пример: при дълбочина на натоварване (дълбочина на монтирания обект) 10 см, товароносимостта е около 70 кг на работен метър. При 30 см със споменатите 30 до 40 кг, с дълбочина на натоварване 50 см при само 10 кг.

Значително по-голяма товароносимост се постига с двойна или. постигната двуслойна дъска. При дълбочина на натоварване 10 см се постига товароносимост от 90 до 100 кг. С дълбочина на натоварване от 30 см 60 до 70 кг. При дълбочина на натоварване 50 см все още 40 кг. Това означава, че двуслойната дъска увеличава товароносимостта.

В кухнята обаче трябва да се използват и гребени. Типът двуслойна облицовка също е определящ, т.е. дали е двуслойно вертикално или хоризонтално. Подробни инструкции за това как да облицовате двойно гипсокартон можете да намерите тук. С вертикалната дъска можете допълнително да увеличите носещата способност, тъй като увеличавате и броя на стойките за подструктурата. Вместо на всеки 62,5 см, след това се поставя стойка на всеки 30 см.

Съвети и трикове Разбира се, устойчивостта на дюбелите в гипсокартона също е наистина решаващ фактор. По-подробна информация за това ще намерите и в свързаното ръководство.