Тропически условия: Какво да правим под покрива, когато е много горещо?

Почти всеки, който живее на тавана, е запознат с почти непоносимата топлина, която може да се събира под покрива и да превърне апартамента в истинска зона за сауна. Можете да разберете какво можете да направите срещу топлината под покрива в нашето ръководство.

Първа помощ срещу топлина

Разбира се, най-ефективно е първо да не пропускате топлината на тавана. Охлаждането на отопляема стая е много по-трудно, отколкото поддържането на таванско помещение възможно най-хладно. Подходящи са следните методи:

  • Прочетете още - Ефективно противодействие на влагата под покрива
  • Прочетете още - Изгонване на плъхове под покрива
  • Прочетете също - Стая на мечтите: проектиране на детски стаи под покрива
  • Прозорци на сенките
  • Външна слънцезащита
  • Топлозащитни сенници

Една обикновена ролетна щора отвътре прави чудеса през лятото. Въпреки това става още по-ефективно, ако разчитате на външна слънцезащита. Това улавя слънчевите лъчи и по този начин също топлината пред прозореца. Това означава, че стъклото на прозореца и въздухът зад него първоначално не се загряват. Външните капаци пред покривния прозорец могат да намалят топлината с до 95%. Освен това шумовете като уличен шум се заглушават, но също така силен дъжд и градушка вече не звучат като истински гръмотевици върху незащитените покривни прозорци.

Ако нямате външни ролетни щори, можете алтернативно да монтирате топлозащитна тента. Тези сенници са изработени от здрав материал и могат да издържат на всякакви метеорологични условия. Платът е полупрозрачен и прозрачен - така че не е нужно да оставате без дневна светлина дори през лятото и да продължите да се наслаждавате на гледката. Сенници за покривни прозорци могат да се монтират лесно и без стъпване върху покрива, което ги прави неусложнено решение.

Добрата изолация предпазва от топлина

Най-ефективна срещу топлина под покрива обаче е модерната, адекватно оразмерена изолация. Ако разширявате или обновявате тавана, следователно трябва да обърнете внимание на ефективната изолация. U-стойността предоставя информация за дебелината на изолацията на използвания материал. Изолационни материали от стъклена или каменна вата (29,80 евро на Amazon *), но също така и естествени материали като дървесни влакна, овча вълна, лен, коноп и други блокират топлината.

За цялостно обновяване на покрива трябва да разчитате на изолация над гредите. Този тип изолация на покрива е особено ефективен и осигурява най-ефективната защита срещу летните горещини.

Вентилирайте правилно

За да изхвърлите ефективно топлината от стаите на тавана, трябва да проветрявате интензивно през нощта. През деня трябва да затворите прозорците, преди слънчевите лъчи да получат първата си сила. След това затворете ролетни щори директно от вътрешната или външната страна, ако не сте монтирали сенник за топлинна защита.